Szlávik János bizakodó: Ha elegendő vakcinát kapunk, még az idén elérhető a nyájimmunitás

Fotó: Koncz Márton - Origo -
vakcina védőoltás Szlávik János nyájimmunitás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Szlávik János úgy véli, csak azon múlik a lakosság immunizálása, milyen hamar kapjuk meg a szükséges vakcina mennyiséget.

Hazánkban jól működik az oltási terv, ugyanis az egészségügyi dolgozók mellett már az idősotthonok oltása is zajlik. Az orvosok és virologóusok azt hangoztatják, hogy a lakosság immunizálása akkor tud felgyorsulni, ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik hazánkba. Szlávik János elmondta, szerinte mikorra alakulhat ki nyájimmunitás.

"Az idősotthonok oltása mellett szépen lassan a nyugdíjasok, krónikus betegek oltása is megkezdődik.

A nagyjából 150-200 ezer egészségügyi dolgozó és az ellátóval együtt hozzávetőleg 70 ezres otthonok beoltása után a nyugdíjasok, krónikus betegek egy jóval nagyobb csoportot jelentenek, hiszen körülbelül 2,5 millióan vannak. Az, hogy milyen ütemben zajlik az oltás, csak a vakcina mennyiségétől függ"

–magyarázta a BorsOnline-nak Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa.

Fotó: Koncz Márton - Origo

"Én optimista vagyok, szerintem legkésőbb jövő év elejére végezhetünk. A nyájimmunitást szerintem el fogjuk érni, hiszen már 1 millióan regisztráltak a vakcinára és folyamatos az oltások beadása.

A lakosság nagyjából 60-70%-os beoltásával megállítható a járvány terjedése

–mutatott rá a főorvos, aki szerint a maszk még jó ideig életünk része marad.

"A maszk még jó ideig védelmet jelent, hiszen sokan nem lesznek védettek. Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az a néhány százalék, aki az oltás ellenére meg tud fertőződni, tovább képes-e adni a vírust. Ameddig ezek a konkrétumok nem derülnek ki, a maszk mindenképpen szükséges. Abban az esetben, ha a lakosság 70 százaléka be lesz oltva, talán már más lesz a helyzet" zárta dr. Szlávik, aki hozzátette, hogy idén nyáron már nagyon szeretne utazni, és erre reális esélyt lát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.