Szorítsátok vissza a szörnyeket az ágy alá: győzzétek le a sötétségtől való félelmet

Forrás: Shutterstock -
szülő félelem alvás sötétség sötét altatás gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legerősebb gyermeki félelem a sötétségben bújik meg: árnyékok, hangok, szörnyek, az ismeretlen mindenhol. Ez bizony rémisztő. Most mutatunk pár trükköt, melyek segítségével megszabadulhat gyermeked ettől az igazán szorongató, és az egész család életét megkeserítő félelemtől.

Ne bagatellizáld el!

Vedd komolyan gyermeked félelmét, és hallgasd meg. Ne zárd le annyival a szörnyektől való félelmét, hogy bekukkantasz az ágya alá, megmondod, hogy nincs alatta semmi, és már mész is ki a szobából. Sőt, ezzel csak rontasz a helyzeten, hiszen megerősíted abban a hitében, hogy rémek léteznek.

Kérdezd meg, hogy pontosan mitől fél, mutass megértést, de nem kell, hogy osztozz a félelmében. Hangsúlyozd ki, hogy biztonságban van, és erősíts meg azzal, hogy hívhat, ha fél.

Dicsérd meg!

A pozitív megerősítés nagyon hatásos tud lenni. Amennyiben jelzi gyermeked, hogy fél a sötéttől, mondd neki, hogy milyen bátornak tartod, amiért szembenéz ezzel a félelmével. Ezt többször, több estén át megismételve ő is elhiheti, hogy képes legyőzni a félelmét.

Ha jelzi gyermeked, hogy fél a sötéttől, mondd neki, hogy milyen bátornak tartod, amiért szembenéz ezzel a félelmével Forrás: Shutterstock

Gyújts fényt a sötétségbe!

Számos olyan kreatív éjszakai lámpa létezik, melyek segíthetnek gyermekednek abban, hogy biztonságban érezze magát. Választhatsz olyat, amivel akár együtt is aludhat, ezeket könnyedén magával tudja vinni a mosdóba, konyhába éjszaka. A mennyezetre ragaszthatsz fluoreszkáló csillagokat, tehetsz az éjjeli szekrényére fényvetítőt, érdemes együtt megválasztani azt a fényforrást, ami számára is megnyugvást ad.

Ezeknek a fénye nem olyan erős, mintha egy kislámpát hagynál égve, nem vetítenek félelmetes árnyékokat sem a falra, és időzítőjüknek köszönhetően nem világítanak egész éjszaka.

Ismertesd meg vele a sötétséget!

Lehet, hogy gyermeked a sötétséget valami ijesztő és veszélyes dolognak tartja, de ezt könnyedén megváltoztathatod, ha együtt felfedezitek villanyoltás után a szobáját. Figyeljétek a hangokat, az árnyalakokat, engedd, hogy kérdezzen, és válaszolj neki mindenre konkrétumokkal.

Lehetséges, hogy gyermekednek nem is igazán a sötétséggel, hanem az átmenet nélküliséggel van baja, ezért nem tud megnyugodni. Amikor hirtelen lekapcsolod a lámpát, olyan, mintha néhány másodpercre megvakulna, ennyi idő kell ugyanis, hogy szeme alkalmazkodjon a megváltozott fényviszonyokhoz. Ez bizony elég félelmetes lehet, főként kisgyermekként.

Van egy trükk, amivel megkönnyítheted ezt az átállást: kérd meg, hogy csukja be a szemét, amíg még a lámpa világít. Ezután kapcsold le a villanyt, és tedd a kezed a szemére. Számoljatok el együtt tízig, utána vedd el a kezed, ő pedig nyissa ki a szemét. Nem lesz olyan sötét a szoba, mint korábban, emiatt nyugodtabb lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.