A pandémia miatt ugrásszerűen megnövekedhet a depressziósok száma a következő tíz évben

Forrás: Shutterstock -
depresszió pandémia mentális betegség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO úgy véli, 2030-ra sokkal több depressziós ember lesz a Földön.

A WHO 2030-ra a major depresszió társadalmi-gazdasági terheinek jelentős emelkedését prognosztizálja -írja a Blikk.

Ami a legrosszabb, hogy a koronavírus miatti intézkedések ezt az előrejelzést is felülírhatják, hiszen a közeljövőben feltehetőleg sokkal gyorsabban növekszik majd a depressziós betegek száma. A betegség csak akkor gyógyítható, ha a depressziótól szenvedő személy segítséget kér, más esetben akár öngyilkosság is bekövetkezhet.

A major depresszió a mentális zavarok közé tartozik, amely a gyermekek 1-2, a serdülők 4-8, míg a felnőttek 15%-át érinti élete során, a pandémia azonban nem csak megnehezíti, de súlyosbítja is a depresszióra hajlamos emberek életét.

„Jelenleg a pszichiátria is részt vesz a Covid-19 betegek ellátásában.

A pandémia hosszú távú társadalmi hatása ma még teljességében megbecsülhetetlen, de folynak nemzetközi és hazai vizsgálatok is arra vonatkozóan, milyen hatással van a világjárvány a mentális betegségekre. Az eddigi vizsgálatokból úgy tűnik, hogy fel kell készülnünk a megnövekedett számú pszichiátriai, azon belül is major depressziós beteg ellátására"

– hangsúlyozta Prof. Dr. Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.