Három finomság a farsangi időszakra - recepttel

Forrás: Shutterstock -
farsangi fánk ünnepi hagyományok farsang recept magazin ételek ünnepi menü
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyókeddig, azaz a húsvétot megelőző böjtig tart. Ez a vígasságok, a bálok, a tréfa és a nagy lakomák ideje.

Előző írásunkban bemutattuk, mi is az a farsang és milyen hagyományok, szokások kapcsolódnak hozzá, most pedig megnézzük, milyen tipikus farsangi ételek kerültek egykor ebben az időszakban az asztalokra.

Farsangi fánk


A különféle fánkok a farsang legikonikusabb ételei. Lehet szalagos, csöröge vagy ördögpirula, a lényeg, hogy könnyű, édes és laktató finomság legyen porcukorral meghintve és lekvárral bolondítva. A fánk – állítólagos – eredetéről korábbi cikkünkben olvashatsz, a klasszikus szalagos fánk receptje pedig a következő:

Hozzávalók (10 fánkhoz)
250 g liszt
1 dl tej
20 g friss élesztő
25 g cukor
25 g vaj
5 tojás sárgája
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor (nem a klasszikus recept része, nem kötelező)
fél citrom reszelt héja (nem a klasszikus recept része, nem kötelező)
olaj - sütéshez
porcukor és lekvár - tálaláshoz

Farsangi fánk Forrás: Shutterstock


Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megvárjuk, hogy felfusson. A lisztet, a vajat, a tojások sárgáját, a sót – opcionálisan a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját - egy tálba tesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, majd jól összekeverjük a hozzávalókat. Lisztezett deszkán vagy munkalapon átgyúrjuk az egészet, hogy homogén tésztát kapjunk, majd gömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen – nagyjából 30 perc alatt - duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vagy a konyhapulton 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval 6-8 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk. A kis korongok közepébe mélyedést csinálunk az ujjunkkal, majd a nyers fánkokat letakarjuk és újabb 25 percig kelesztjük.
Bő olajban, kis adagokban aranybarnára sütjük úgy, hogy először a „lyukas" felével lefelé helyezzük a tésztát a lábosba és 1 percig fedőt teszünk rá. A fordítást követően újabb 1-2 percig sütjük a másik oldalát – már fedő nélkül -, majd papírtörlővel borított tányérra szedjük. Porcukorral meghintve, a mélyedésbe lekvárt kanalazva tálaljuk.
TIPP: Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert ilyenkor a fánk kívülről hamar megég, a közepe viszont nyers maradhat.

Korhelyleves


A korhelyleves a farsangi időszak egyik kedvenc egytálétele, mivel az ilyenkor szokásos mulatozás és italozás következtében fellépő macskajajt is remekül orvosolja.

Hozzávalók (2 főre)
20 g szalonna
½ szál kolbász (lehet csípős is)
250 g savanyú káposzta
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ ek. pirospaprika
2 db babérlevél
só, bors
tejföl – a tálaláshoz

Korhelyleves Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre pirítjuk egy lábosban. Míg olvad, felszeleteljük a kolbászt és a hagymát. A szalonnapörcre rádobjuk először a kolbászt, majd ha az is megpirult, jöhet a hagyma. Amikor már a hagyma is üveges, megszórjuk a köménnyel, a pirospaprikával – vigyázzunk, nehogy leégjen -, majd melléjük dobjuk a fokhagymát is. Ezt követi az ízlés szerint kimosott káposzta – attól függően mossuk, hogy mennyire szeretnénk savanyúra a levest –, felöntjük 6 dl vízzel az egészet, végül sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérleveleket is. 30 percig főzzük és már készen is van. Tálalásnál kanalazzunk a tetejére egy kevés tejfölt és kínáljunk hozzá friss kenyeret.
TIPP: Aki laktatóbbra szeretné, az a végén beránthatja a levest vagy készíthet hozzá tejfölös habarást is.

Hájas sütemények

A hájas tésztából készült sütemények szintén nagyon közkedveltek (voltak) a farsangi időszakban, mivel a disznóvágások miatt ilyenkor a háziasszonyok könnyen és olcsón jutottak friss hájhoz – amely olyan finomság hozzávalója, mint a különféle lekvárokkal, dióval, túróval töltött hájas sütemények vagy pogácsák. Az alábbi recept egy alap hájas tészta, amelyet kedvünkre felhasználhatunk édes vagy sós süteményekhez.

Hozzávalók (4 adaghoz)
350 g liszt
200 g háj (tisztított, ledarált)
1 ek. tejföl
1 tojás
0.5 dl fehérbor vagy ecet
1 csipet só
1 csipet cukor
5 ml víz (szükség szerint)

Spenótos hájas tészta Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A hájat 50 g liszttel jól összedolgozzuk fehéredésig, majd hideg helyre pihenni tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk. A kidolgozott tésztát 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, rákenjük a hájat és feltekerjük. Sodrófával ismét kinyújtjuk egy hosszú téglalappá. Az alját és a tetejét középig behajtjuk, majd megint félbehajtjuk. Így is 20 percet pihentetjük, ezt újabb hajtogatás követi és 20 perc pihenő.
Utolsó mozzanatként 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és annak függvényében, hogy mit szeretnénk csinálni belőle, felforrósított késsel formára vágjuk. Készíthetünk egyszerű, sós sör- vagy borkorcsolyát, megtölthetjük lekvárral, túróval és összehajthatjuk, de szelhetjük háromszögre is, tehetünk a közepébe diókrémet és feltekerhetjük kiflinek. Papírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20 perc alatt aranybarnára sül.
TIPP: a hájas tészta elkészítéséhez kifejezetten hidegre van szükség, különben a hozzávalók megolvadnak és a tészta nyúlóssá, ragadóssá válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.