Vuhanban vizsgálódnak a WHO kutatói: úgy tűnik, nem a piacon jelent meg először a mutáció

Forrás: AFP/Noel Celis -
WHO COVID-19 mutáció Vuhan koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kiderül esetleg, hogy a vuhani laboratóriumban kísérleteztek a vírussal, annak durva következményei lehetnek.

Több mint egy évvel koronavírus-járvány kitörése után végre újra betehették a lábukat a kínai Vuhan városába az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kutatói -írja a Blikk. A tudósok arra kíváncsiak, hogyan jelent meg, és terjedt el a rejtélyes vírus ilyen rövid idő alatt.

"Amikor a WHO kutatói a járvány kitörése után ott jártak, furcsa módon több dolog is hiányzott a jelentésükből. Bár akkor már 75 ezer megbetegedést észleltek Kínában, az ottani hivatalos statisztikák semmiféle iskolai járványról, egyetlen iskolai megbetegedésről nem számoltak be. A tünetek között a helyiek egyáltalán nem említették a WHO szakembereinek a szaglás és az ízlelés elvesztését"

– mondta dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos.

"Nem tudjuk, hogy mikor voltak az első koronavírusos esetek, de az már biztos, hogy nem a vuhani piacon jelentkezett ez a mutáció. Kiderült az is, hogy a vírus már decemberben jelen volt Párizsban, így a járvány Kínában már október-november tájékán elkezdődhetett"

– mondta Falus, aki azt is elárulta, hogy a kínaiak nagyon nehezen engedték be a WHO delegációját.

Forrás: AFP/Noel Celis

"Beszélhetnek szakemberekkel, kórházi orvosokkal, megnézhetik a kórházi dokumentációt, sok lehetőségük lesz arra, hogy új ismeretekre tegyenek szert. A 18 évvel ezelőtt SARS-járvány kitörésekor is eleinte titkolóztak a kínaiak, de utána minden adatot nyilvánosságra hoztak"

– tette hozzá.

"Sok bizonytalan történet kering a Vuhanban lévő víruslaboratóriumról; jó volna tisztázni, hogy onnan jutott-e ki koronavírus, akár biztonsági hiba vagy véletlen folytán. Ennek kiderítése világpolitikai kérdés.

Ha kiderül, hogy a laboratóriumban kísérleteztek a vírussal, annak rémséges következményei lesznek.

A WHO 15 fős csapatából csütörtökön 13-an érkeztek meg Vuhanba, két főt Szingapúrban tartottak, mert pozitív lett az egyik koronavírus-tesztjük. A tudóscsoport többi tagja sem kezdheti meg egyelőre a munkát, mert két hét karantén vár rájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.