Téged is ezzel a kamuval vigasztalnak, ha nem fogysz? - Ne dőlj be neki, inkább találd meg a valódi okot

Forrás: Shutterstock -
diéta fogyás diétahiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha hetek, pláne hónapok óta diétázol, és nem csökken a súlyod, nem kell mindjárt valamilyen hormonális betegségre vagy anyagcserezavarra gondolnod. A legvalószínűbb, hogy valamit nem jól csinálsz, azért nem moccan meg a súlyod lefelé. Nézzük, mik a leggyakoribb hibák, amelyek közül valamelyikbe már szinte mindenki beleesett. 

1. Nincs kalóriadeficit

Azt gondolod, hogy alig eszel, mégsem fogysz, esetleg még hízol is. Nos, ez meglehet. Ha nem méred ki pontosan az adagjaidat, hanem csak megbecsülöd azokat, naponta több száz kalóriát is tévedhetsz. Pláne akkor, ha nem írsz fel minden falatot, és észrevétlenül lecsúszik egy pohár üdító, egy falat csoki, a gyerek maradéka stb. Ott is tévedhetsz, ha azt hiszed, az egészséges ételeknél nem kell kalóriát számolni. Jobb, ha tudod, attól még, hogy valami egészséges, nem biztos, hogy diétás, gondoljunk csak a magvakra vagy a mézre.

Attól még, hogy valami egészséges, nem biztos, hogy diétás, gondoljunk csak a magvakra vagy a mézre Forrás: Shutterstock

2. Nem vagy következetes

A fogyás csak úgy megy, ha elkötelezett és következetes vagy. Ha elhatároztad magad az egészséges életmód mellett, akkor kövesd a szabályokat. Ne gondold, hogy ha egy héten kétszer odafigyelsz az étkezésedre, és egyszer még mellette kicsit tornázol is, akkor valami változást fogsz tapasztalni.

3. Nem elég változatos az edzésed

Szakértők kimutatták, hogy ugyanaz a testmozgás egy idő után már nem lesz hatékony, így nagyon fontos, hogy variáld a különböző gyakorlatokat és edzésformákat. Gondolj csak bele, mennyivel több energia kellett két évvel ezelőtt ahhoz az edzéshez, amit ma már játszva lenyomsz. A legjobb, ha súlyzós és kardióedzést is beépítesz a programodba, és ha időd engedi sétálj, gyalogolj minél többet.

4. A diétás és light élelmiszereket fogyasztod

Hiába megyünk rá az üdítők, édességek és egyéb termékek úgynevezett light vagy diétás változataira, ettől még nem leszünk karcsúbbak. A light címke hatására ugyanis hajlamosak vagyunk többet fogyasztani ezekből a termékekből. Ráadásul, amelyek cukormentesek, abban a zsír sok, a zsírszegények pedig többynire cukrosak.

Hiába megyünk rá az üdítők úgynevezett light vagy diétás változataira, ettől még nem leszünk karcsúbbak Forrás: Shutterstock

5. Váltogatod a diéta típusokat

Tegnap vegán voltál, mert azt olvastad, azzal lehet a legjobban fogyni, ma már ketogén étrenden élsz, mert az égeti igazán a zsírt és még csülköt is ehetsz, holnap pedig a mediterrán diéta mellett érvelsz már. Ismerős? Nos, ha mindenképpen követnéd valamely irányzatot, mielőtt belekezdesz bármelyikbe, olvass utána. Döntsd el, hogy melyik áll hozzád a legközelebb, és csináld azt elkötelezetten. Ha csapongasz közöttük, nem lesz eredménye. Ha már tudod, melyiket tudnád csinálni, kezdj bele, de ne feledd, akármit is választasz, a fogyás csak kalóriadeficit mellett valósul meg. És hogy még nehezebb legyen, úgy kell deficitet tartanod, hogy a tested minden tápanyagot megkapjon.

+1 . Izmot építesz (vagy nem)

Diétás csoportokban gyakran hangzik el az a vigasz, hogy "biztos izmot építesz, azért nem csökken a súlyod". Nos, ez a diéta és edzés első heteiben, hónapjaiban biztosan kamu, ugyanis rengeteg idő és súlyzós edzés kell ahhoz, hogy kilókban mérhető izomra tegyünk szert, pláne nőként. Ettől függetlenül objektívebb eredményt kapsz, ha nem csak a mérlegre, de a mérőszalagra is hagyatkozol, mert elképzelhető, hogy bizonyos testtájaidról centiket karcsúsodtál, ám a mérlegen ez nem jelenik meg. Ilyenkor annak ellenére, hogy a mérleg nem mutat kevesebbet, ugyanannyi kilóval mégis vékonyabbnak fogsz látszódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.