Az oltásoktól még tovább nő a koronavírus mutációinak száma, de pánikra semmi ok

Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon -
vakcina COVID-19 mutáció oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakemberek szerint nem kell pánikba esni a mutációk számának növekedésétől, de folyamatosan monitorozni kell az új variánsokat.

Az utóbbi hetekben rengeteg hír szólt arról, hogy a koronavírus új mutációi bukkantak fel, amik sokkal veszélyesebbek, és több emberéletet követelnek, mint az eddigiek.

A New Scientist által megszólaltatott szakemberek szerint semmi ok a pánikra, valójában ez egy természetes folyamat.

Mostanra már több mint 4000 különböző változata van a tüskeproteinnek, amellyel a vírus feltöri a sejteket, és amely a legtöbb oltás célpontja.

A legtöbb mutációt az emberi immunrendszer váltja ki, de a legtöbbnek nincs orvosi jelentősége.

2020 májusában kezdett terjedni a 614G-nek nevezett mutáció, ami könnyebben fertőz, mint az eredeti, és a ma a világban terjedő virusok 90%-a ez a mutáció.

A közelmúltban ugyancsak gyorsan kezdett terjedni a brit, dél-afrikai és brazíliai variáns, amelyek szerencsére nem tűnnek a korábbiaknál halálosabbaknak. A legjobban amiatt aggódnak, hogy felbukkanhatnak olyan mutációk, amik megkerülik az immunrendszert, esetleg haszontalanná teszik az oltásokat és gyógyszereket.

A glasgow-i egyetem virológusa, Emma Thompson megerősítette, hogy most, hogy elkezdték a legveszélyeztetettebb korosztály oltását, a mutációk számának gyors növekedésére lehet számítani

-írta meg elsőként a szeretlekmagyarország.

Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.