Kiderült, hogyan befolyásolja az alvásunkat a telihold

telihold alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos vélemények szerint a Hold hatással van az emberek alvásminőségére - persze nem mindig, és nem mindenkiére. Egyesek már pici koruk óta érzik ezt, mások egész életükben nem tapasztalják meg. Vajon mi igaz belőle?

A Hold a földi élet egyik legfontosabb szabályzója, ugyanis Hold nélkül megfékezhetetlen állapotok tombolnának a Földön, valamint rendkívül szélsőséges éghajlatok,1500 napos évek és pár órás nappalok jellemeznék a földi élet ritmusát - arról nem is beszélve, hogy élővilág szinte nem is lenne.

Pont az ember lenne a kivétel, akire nincs hatással?

2016-ban Christian Cajochen, a Baseli Egyetem Pszichiátriai Kórházának kutatója és a munkatársai úgy döntöttek, letesztelik a Hold emberre gyakorolt hatásait. A szakemberek 33 önkéntes bevonásával végezték el a kísérletet úgy, hogy mindegyiküket egy speciálisan felszerelt alváslaboratóriumban vizsgáltak. EEG segítségével elemezték az alvás alatti agytevékenységüket, ahogy a kortizol (stresszhormon) és a melatonin (alvás-ébrenlét szabályozó hormon) kiválasztásukat is.

Forrás: Thinkstock

A kísérleti alanyok teszteredményeit összevetve kiderült, hogy teliholdkor átlagosan 5 perccel tovább tartott az elalvás, reggel pedig 20 perccel korábban ébredtek, mint máskor, az EEg pedig kimutatta, hogy a mélyalvást jelző delta-aktivitás non-REM fázisban 30%-ot zuhant egy átlagos éjszakához képest - írja a Science Direct.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.