Kismamatorna: mit szabad és mit nem várandósság alatt - Interjú Tánczos Lillával

Forrás: Shutterstock -
kismamatorna interjú Tánczos Lilla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sport minden ember számára fontos. Akkor sem kell abbahagynunk, ha teherbe estünk. Tánczos Lilla személyi edző abban segít nekünk, mire figyeljünk a várandósság alatt, ha mozogni szeretnénk.

"Azt már mindenki tudja, hogy a sport számos jótékony hatással bír az életünkben, nincs ez másképp a kismamáknál sem. Csökkenti a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, de a lelkünkre is nagy hatással lehet főleg szülés után" - kezdi a beszélgetést Tánczos Lilla, személyi edző, coach.

Mit szabad illetve mit nem sportolni a kismamáknak? Hogyan kezdjen neki a mozgáshoz egy olyan kismama, aki nem sportol rendszeresen a várandósság előtt?

Az edzések intenzitását és típusát fontos az adott életszakaszhoz igazítanunk. Ebben legjobb, ha már az elejétől szakember segítségét kérjük.
Azok a kismamák, akik már korábban is mozogtak nyugodtan folytathatják, de mindenképp vegyenek vissza a teljesítményből és figyeljenek magukra.

Azok, akik a várandósság alatt szeretnék elkezdeni a mozgást, csak szakember segítségével tegyék, vagy különböző csoportos kismama tornákon vegyenek részt, ahol szintén felügyelet alatt vannak. A legfontosabb, hogy CSAK orvosi engedéllyel kezdjünk el mozogni, hiszen vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem szabad sportolni. A komplikációmentes várandósság esetén heti két, három alkalommal nyugodtan tervezzünk edzéseket.

Akik a várandósság alatt szeretnék elkezdeni a mozgást, csak szakember segítségével tegyék, vagy csoportos kismama tornákon vegyenek részt Forrás: Shutterstock

Milyen sportokat végezhet egy kismama?

Bizonyos sportágak, amiket esetleg előtte végeztünk veszélyt jelenthetnek a magzatra, illetve a terhességre. Pl. labdajátékok, vagy erős futás, tehát ami extrém megterhelést igényel, rázkódással vagy esésveszéllyel jár, ezekről egyelőre le kell mondanunk.
Ezzel szemben pl. az úszás, kismama jóga, tánc, szobabiciklizés a terhesség valamennyi fázisában ajánlott. Tehát figyeljünk arra, hogy mindenképp biztonságos edzéseket végezzünk, hiszen sok változáson megy át a testünk, ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell.

Mikre kell nagyon vigyázni sportolás közben?

Arra nincs szabály, hogy mettől meddig mozoghatunk, ez egyénenként más. A legfontosabb, hogy HALLGASS A TESTEDRE. Nagyon fontos, hogy a mozgás öröméért csináld, és ne a határaidat feszegesd.
Edzések alatt feltöltődj és kikapcsolódj, ha nem így érzed, változtass és ügyelj a megfelelő mennyiségű, minőségű pihenésre.
Én mindenképp javasolnék az edzések alatt egy pulzusmérő órát, ami figyelmeztet, ha esetleg túl magas lenne a pulzus. Nyilván ezt érezhetjük is, ha kezdünk túlpirosodni, vagy nem érezzük komfortosan magunkat, ilyenkor fontos, hogy lassítsunk a tempón.
Túlterhelés esetén sérülhet a méhlepény, illetve a baba keringésére is ügyelni kell. Ha valaki úgy dönt, hogy az utolsó trimeszterben is folytatja a mozgást, azt mindenképp szakemberrel tegye. Itt már a hangsúly a hátizom erősítésén, nyújtáson és egy kis kardió edzésen van.

Arra nincs szabály, hogy kismamaként mettől meddig mozoghatunk, ez egyénenként más Forrás: Shutterstock

Milyen ruhában érdemes végezni a gyakorlatokat? Fontos ezt figyelembe venni?

Edzéseken laza és kényelmes, jól szellőző ruházat legyen rajtad, jó alátámasztást biztosító sportmelltartóval. A folyadékveszteséget mindenképp pótold edzés közben is, tehát erről is gondoskodj a sporttáskád bepakolásánál.
Tehát, ahogy már említettem a legfontosabb, a várandósság alatti sport célja nem a kifáradás és a maximumra való törekvés, hanem az, hogy kellemesen felpezsdülj tőle.






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.