Aggasztó: Magyarország sem ússza meg a dél-afrikai covid-mutációt

Forrás: Shutterstock -
vakcina COVID-19 mutáció koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tóth Sándor virológus szerint esélyünk sincs elkerülni a dél-afrikai mutációt. A szakember azt is elmondta, hogy ennek mi az oka, és szerinte mi lehet az, ami majd megállíthatja.

Nem ússzuk meg a dél- afrikai mutációt.

Egyre biztosabb: nem ússzuk meg a dél-afrikai mutációt mi sem. Kiderült ugyanis, hogy egy olyan koronavírus-mutáció ütötte fel a fejét a kontinensen, ami ellen nem túl hatásos az AstraZeneca vakcinája - írta a Ripost.

Mi sem ússzuk meg a dél-afrikai covid mutációt Forrás: Shutterstock

Tóth Sándor virológus szerint hazánknak sajnos esélye sincs elkerülni ezt a koronavírus-variánst.

„A koronavírus dél-afrikai mutációja nagy eséllyel hamarosan hozzánk is ideér. Eddig már több, mint 2600 mutációt fedeztek fel a víruson, ezek mind életképesek, de nagy részük nem befolyásolja a vírus fertőző tulajdonságait. Van köztük azonban néhány – az angol, a brazil, a dél-afrikai és az amerikai, amelyek a fertőzőképességet növelték. A mutációk között sajnos olyan is lehet, ami ellen már nem lesznek hatásosak bizonyos vakcinák. Tulajdonképpen egy evolúciós nyomást tettünk a vírusra az oltásokkal, azok a mutációk, amelyek ki tudják kerülni a vakcinákat, azok evolúciós előnyre tesznek szert. Sajnos ez egy ördögi kör"

– részletezte a nem túl jó hírt a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.