Két hónapig csak kukákból gyűjtött ételmaradékokon élt a matektanárnő

spórolás kuka ételmaradék szemét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íde nemcsak több, mint havi 350 fontot, azaz 145 ezer forintot spórol meg azzal, hogy kukákból gyűjt ételmaradékokat, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyi élelmiszert dobálnak ki az emberek, amely aztán kárba vész.

A 39 éves dublini matematikatanár egyszer két hónapig kizárólag kukákból megmentett ételmaradékokon élt. Íde Mhic Gabhannt nem a spórolás motiválta elsősorban, az ökoharcos elborzadt attól, hogy mennyi még felhasználható élelmiszert dobnak ki az emberek. Így gondolt egyet és hetente ellenőrizte a szupermarketet szemeteseit, hogy megmentse a kidobott gyümölcsöt, zöldséget, csomagolt húst, készételeket és csokoládét.

A „freeganism" - azaz az eldobott élelmiszerek visszaszerzésének és elfogyasztásának gyakorlata - pénzügyileg is megérte neki, két hónap alatt csaknem 300 ezer forintot spórolt - írja a Daily Mail.

élelmiszer pazarlás, élelmiszer hulladék Forrás: https://phys.org/news/2018-03-food-safe-decision.html

Íde férjét nem zavarja felesége különleges időtöltése, bár az állandó éjszakai kukázás felborította a házaspár mindennapjait. A tanárnő munkahelyén is nyíltan felvállalta ételmaradék gyűjtési mozgalmát:

"Néha bevittem cuccokat, és otthagytam egy táblát, amelyen az állt: „Ingyenes fánk - ezek kukából vannak. Néhányan nagyon undorodtak tőle" - mesélte a nő.

Ída megérti, ha mások nem tudnak azonosulni életmódjával és undorítónak találják étkezési szokásait. Arról is mesélt, hogy érdekes volt megélni, ahogy kukázás közben az emberek megsajnálták, sőt még egy hajléktalan is meg akarta vele osztani a vacsoráját.

A tanárnő 2016 óta próbál környezetbarátabb életmódot folytatni. Ennek leginkább az az oka elmondta, hogy a lehető legetikusabban akar cselekedni azáltal, hogy csökkenti az általa és férje által termelt élelmiszerpazarlást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.