Ebben a szomszédos országban kinyitnak az éttermek és kávézók teraszai

Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat -
terasz Horvátország éttermek kávézók nyitás Vili Beros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.

Plenkovic elmondta, hogy a járványügyi intézkedések részleteiről pénteken tájékoztat a válságstáb.
A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, a kormány ismét szigoríthat - mondta.

Zágráb, MTI/EPA/Antonio Bat Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

"Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket"

- hangsúlyozta. A 4,2 milliós lakosságú Horvátországban az elmúlt 24 órában 544 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 592-öt. Egy nap alatt 12 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5489-re emelkedett. Kórházban 790 beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az országba eddig több mint 250 000 ampulla oltóanyag érkezett, ebből 135 756-ot használtak fel: 77 245-en kapták meg az első dózist, 58 511-en pedig már a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 872-vel 187 877-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3809-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 103-an intenzív osztályon.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.
A kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedések.

Szlovénia egyelőre "narancssárga" besorolásban maradt,

vagyis az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is folytatódhat a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken.

Minden szolgáltatás és üzlet nyitva tarthat,

a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett.

Még a múlt hétfőn feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat is, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban.

Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen. Egy régióban azonban a kormány szerdai döntése szerint újra szigorítanak a járványhelyzet romlása miatt, így a tengermelléki régióban a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek ismét be kell zárniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.