Hogyan válasszunk hatékony vírusszűrős maszkot?

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
COVID-19 Maszk koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vírus kezdete óta rengeteg maszk került a piacra. De vajon, hogy döntsük el, hogy melyik a leghatékonyabb?

Az orvosi maszkok viselése mára a mindennapjaink részévé vált. Több divattervező is meglovagolta, ezt a hullámot és egyedi tervezésű maszkokat dobott a piacra. De vajon mikor járunk jobban, ha az orvosi maszkok között válogatunk vagy egy csipkemintás textilmaszk és tökéletes védelmet biztosít?

arcmaszk, Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az orvosi maszkok között is nagy különbségek lehetnek, hiszen több besorolás létezik. Csősz Boglárka befektető, a Több mint testőr című műsorban elmondta, hogy mire figyeljünk oda amikor védőmaszkot választunk.

Bogi elmondta, hogy az alapvető különbség a maszkok között az, hogy csak kifelé vagy kifelé és befelé is képesek-e védelmet biztosítani viselője számára.

Csősz Boglárka Forrás: Csősz Boglárka/Instagram

A munkavédelmi és textil maszkok, csak a porral szemben nyújtanak kellő védelmet, de a vírusokkal szemben sajnos nem, ezért ha tehetjük mindenképpen csak a legmagasabb besorolású orvosi maszkban menjünk emberek közé.

Hozzátette, hogy az is nagyon fontos szempont a maszk kiválasztásánál, hogy mennyi a termék alászívása, azaz, hogy mennyi levegő jut be az arcbőr mellett. Az FFP 2-es maszk sajnos csak minimális százalékban véd a kórokozókkal szemben.

Bogi arról is beszámolt, hogy a vírusmaszkoknak laboratóriumi körülmények között is meg kell állniuk a helyüket.

Nagy Andrea laboráns elmondta, hogy hazánkban csak egyetlen olyan labor van, ahol jogosultak az FFP2-es és FFP3-as maszkok tanúsítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.