Kiderült: rengeteg gyerek szorong és boldogtalan a járvány miatt

Forrás: Shutterstock -
járvány felmérés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss felmérés szerint minden ötödik gyerek szorong a járvány-helyzet miatt, és boldogtalannak vallja magát. Sokan küzdenek mentális problémákkal vagy diszkriminációval is.

Úgy tűnik, a gyerekek jó része szenved a járvány miatt kialakult helyzettől, szoronganak, és akár mentális problémák is kialakultak egyeseknél – ez derült ki az UNICEF, a ChildFund Alliance, az Eurochild, a Save the Children és a World Vision által közösen készített felmérésből.

„Ez egy történelmi jelentőségű felmérés, ugyanis most először fordul elő, hogy ennyi gyerek és fiatal alakíthatja közvetlenül az EU politikáját. A jelentés egy igen fontos időszakban született meg, mert a gyerekek viselik a COVID-19 járvány pszichológiai és gyakorlati következményeit, és a következő években alkalmazkodniuk kell egy új világhoz. Ez az ő jövőjük, így a véleményüknek ki kell hatnia az EU döntéseire" – mondták a szervezetek képviselői.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

A felmérésből az derült ki, hogy ötből egy gyerek szorong a jövő miatt, és boldogtalannak vallotta magát. Tízből egy gyerek pedig mentális problémákra utaló tüneteket mutatott, ilyen például a depresszió. Ez gyakoribb volt a lányoknál és az idősebb gyerekeknél.

A gyerekek egyharmada szenved diszkriminációtól, ám ez az arány eléri az 50 százalékot a fogyatékossággal élők, migránsok, etnikai kisebbséghez vagy LGBTQ+ közösséghez tartozók esetében.

A gyerekek jó része szeretne változtatást az oktatásban is, mert úgy érzik, az iskola nem készíti fel őket a jövőre. Szeretnének kevesebb házifeladatot, több sportot, művészetet és gyermekjogot tanulni – írta worldin.news.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.