Ezért hagyta el Magyarországot Karikó Katalin

Forrás: AFP/Handout -
tudós vakcina Karikó Katalin koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nobel-díjat kaphat a magyar kutatóbiológus, hiszen többek között neki köszönhetjük a koronavírus elleni vakcinát. A kisújszállási Karikó Katalin nagy utat tett meg, elárulta, miért hagyta ott az országot anno.

Sokat köszönhet a világ Karikó Katalainnak, a magyar tudós akár Nobel-díjat is kaphat a koronavírus-vakcina kifejlesztésben való munkájáért. A kutatóbiológus az Európai Parlament előnőnapi sajtószemináriumán mesélt arról, hogyan is kezdődött a karrierje.

„Egyszerű családunk volt, egyszerű házban éltünk, nem volt se folyóvíz, se tévé nálunk. De az nagyon fontos volt, hogy jó tanáraink voltak: tanítottak nekünk a kristályokról, a kémiáról, és tulajdonképpen ez vonzott engem is a tudományos pályára" – mondta el Karikó Katalin.

Karikó Katalin elárulta, hogyan indult a karrierje. Forrás: AFP/Handout


A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el az RNS-kutatással foglakozni, ám sajnos a projekt leállt, ezért kénytelen volt külföldön folytatni a munkáját – írta a Bors.
„Ahogy ez a mesékben szokott lenni: el kell menni világgá, és ki kell próbálni, hogy meddig juthat az ember, mi van bennünk. Akkoriban mindenki a DNS-ekkel foglalkozott, én meg kakukktojásként az RNS-t kutattam"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.