Így néz ki ma a 21 éves lány, aki Csernobilban született 13 évvel a katasztrófa után - Fotó

Forrás: HBO -
sugárzás csernobili atomerőmű Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mariyka az egyetlen gyerek, aki Csernobilban született és nevelkedett az atomerőmű-baleset után. A 21 éves egészséges és boldog életet él.

Az 1986. április 26-án történt szörnyű atomkatasztrófa dátuma mindannyiunk emlékezetébe beégett. A Csernobilba özönlő katasztrófa-turisták eddig csak a szellemvárosként emlegetett Pripjaty városát látogathatták, és az atomerőművet is csak kívülről szemlélhették. Mihail és Lydia Sovenko viszont azon kevesek közé tartoznak, akik annak idején úgy döntöttek, hogy nem hagyják el a régiót, és illegálisan továbbra is a 4-es reaktortól mindössze 30 km-re található otthonukban maradtak.

Csernobil Forrás: HBO

Itt született meg 1999 júniusában, 13 évvel a robbanás után a pár kislánya, Marynka. Mivel Lydia a vajúdás kezdetéig nem tudta, hogy terhes, nem kapott orvosi segítséget, így a férje segített neki a szülésnél, és ő vágta el a köldökzsinórt. Születését először eltitkoálták az ukrán hatóságok, mert nem akarták, hogy kiderüljön, élnek még emberek a sugárzásban gazdag övezetben. Lydiát sokszor bűnözőnek nevezték és többször figyelmeztették, hogy veszélybe sodorja a lányát azzal, hogy olyan tejjel itatja, mely a szennyezett legelőkön legelésző tehenektől származik - írja a Daily Mail.

A kislány azonban szerencsére nem lett mutáns, az egyetlen szívfájdalma az volt, hogy rajta kívül nem volt más gyerek a körzetben. 7 éves korában végül ki kellett költöznie a fertőzött körzetből, hogy iskolába járhasson. Ma már egyetemre jár, közben pedig egy menő bárban dolgozik, hogy fizesse a tanulmányait.

Bár a teljesen egészséges 21 éves lány ma már a szennyezett területen kívül él és dolgozik, időnként engedélyt kap 66 éves édesanyja meglátogatására, aki továbbra is ugyanott él. Édesanyja nagyon büszke rá, főleg azok után, amilyen körülmények között a lány született és nevelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.