Ha otthon készített ékszert viselünk, az sosem jön szembe velünk az utcán

kézügyesség ékszerkészítés kreativitás magazin ékszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tóth Eszternek különleges hobbija van, ami már vállalkozássá is bővült: egyedi körömlakkékszereket készít otthonában. Most elárulja nekünk, mennyire bonyolult elkészíteni egy saját ékszert és honnan lehet leginkább inspirálódni.

Mikor készítetted el életed első ékszerét otthon és hogyan jött az ötlet?

Az első saját készítésű ékszerek még gyerekkoromban készültek. Talán 5-6 éves lehettem, amikor színes bogyókat fűztem fel cérnára, amiből nyaklánc és karkötő készült, ezeket büszkén viseltem. Később persze kipróbáltam mindenféle technikát, volt gyöngyből készült és kemencében égetett is, de az igazi siker az volt, amikor saját magam találtam ki a technikát is. Így születtek meg az első körömlakkékszereim 2018-ban. Az ékszerekben lévő üveglencsét körömlakk segítségével festem meg, így a viselt körömlakk és az ékszer színe tökéletes összhangban áll egymással. Vannak nemesacélból készült ékszereim arany és ezüst színben, így azoknak sem kell lemondaniuk az egyedi designékszerekről, akiknek fémallergiájuk van, mint nekem.

Tóth Eszter Fotó: Fézler Georgina

Mennyire bonyolult otthon elkészíteni egy ékszert? Mi kell hozzá, mennyi időt vesz igénybe?

Ez a technikától függ. Mindenképpen kell hozzá kreativitás, kézügyesség és türelem. Érdemes elsőre egy könnyebb technikát választani, hogy meglegyen a sikerélmény, csak ezután javaslom a bonyolultabb változatokat. A körömlakkékszerek esetében viszonylag kevés hozzávaló kell, de fontos a jó anyagválasztás. A megfelelő ragasztó és a ragasztási technika megtalálása is hosszú kísérletezés eredménye. A száradási idő miatt egy ékszer elkészítése több napot vesz igénybe.

Te hol szerzed be az ékszereidhez a hozzávalókat?

Budapesten van több nagyobb hobbibolt, ahol sokféle ékszerkészítéshez szükséges hozzávalót be lehet szerezni, ezekben mindig élmény szétnézni. Szinte mindegyiknek van már webshopja is, ahol minden szükséges hozzávalót megvásárolhatunk, érdemes böngészgetni ezeket az oldalakat.

Fotó: Fézler Georgina

Honnan merítesz ihletet?

Miért jobb elkészíteni a saját ékszeredet, mint bemenni és megvenni egy boltban?

Fotó: Fézler Georgina

Mit tanácsolsz teljesen kezdőknek, akik még soha nem foglalkoztak ékszerkészítéssel?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.