A kozmetikus válaszol: Minden, amit a narancsbőrről tudni érdemes

kozmetikus narancsbőr megelőzés Dömötör Rita kialakulás magazin egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok nő küzd a narancsbőrrel, amely életkortól függetlenül bárkit érinthet. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, de a genetika is hozzájárulhat a kialakulásához. Megjelenésének okairól, a kezeléséről, valamint a megelőzésről beszélgettünk Dömötör Rita kozmetikussal.

Melyek a narancsbőr kialakulásának okai?

Manapság rengeteg nő szenved narancsbőrtől. Mit is jelent valójában? Tulajdonképpen egy kötőszöveti elváltozást. Ha a comb vagy a fenék bőrét összenyomjuk kis mélyedések láthatóak rajta, mint a matrac mintái vagy a narancs pórusai. Oka a zsírmennyiség, amely ezen a területen összegyűlik. A lyukacskák annál mélyebbek, minél több zsír van felhalmozódva az adott területen.

Probléma a mozgásszegény életmód, ülő munka, helytelen táplálkozás, hormonális változások.
A cellulit vagy másnéven narancsbőr több stádiumon mehet keresztül.

Csökken a bőr rugalmassága, egyre lassabb lesz a nyirokáramlás, lelassul az anyagcsere. A romló nyirok és vérkeringés a túlsavasodott szöveti közeget és oxigénhiányt eredményez, ez pedig blokkolja a zsírsejtek zsírbontó enzimét a lipázt. Így a bőraljában található zsírsejtjeink felszaporodnak és a bőr összenyomásával vagy súlyosabb esetben álló helyzetben is láthatóvá válnak.

Nőknél a kollagén és elasztin rostok, melyek a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelősek,párhuzamosan helyezkednek el, ezáltal sokkal nagyobb a hajlam a narancsbőrre, mint a férfiaknál, ahol a kötőszövet rácsos szerkezetű, ezáltal stabilabb.

Dömötör Rita Forrás: Dömötör Rita

Kiket érint és a test mely területén jelentkezhet?

A cellulit igen korán megjelenhet. A 16-20 éves korosztály 20%-át érinti,

50 éves korra a megjelenése akár 100% is lehet.

Leggyakrabban a comb, fenék és hasi területeket érinti.

Mit tehetünk a megelőzése érdekében?

Megelőzésként táplálkozási szokásainkat kell megváltoztatni. Többszöri, kevés étkezés, minimális zsírfogyasztás, szénhidrátok kerülése, fontos, hogy a gyümölcs és zöldségféléket helyezzük előtérbe, tilos az alkohol és a cukros italok fogyasztása. Napi 2,5-4 liter tiszta víz fogyasztása javasolt a méreganyagok gyors távozása érdekében.

Aktív rendszeres mozgással megerősíthetjük gyenge szöveteinket. Lényeg a zsírégetés és az izom felépítése.

Napi 2,5-4 liter tiszta víz fogyasztása javasolt a méreganyagok gyors távozása érdekében Forrás: Shutterstock

Ezt kiegészíthetjük kozmetikai kezelésekkel, nyirokmasszázzsal. A nyirokutak megnyitása rendkívül fontos hogy a méreganyagok megfelelően el tudjanak szállítódni. Mindent betartva, nagyon jó és látványos eredményeket tudunk elérni.

Milyen kezelések, otthoni praktikák ajánlottak a narancsbőr ellen?

Rengeteg kozmetikai kezelés van a piacon, ami kifejezetten narancsbőr-gyilkos. Ezek közül a legrégebbi a testtekercselés. Az egész testet betekercselhetjük vagy csupán egyes testrészeket.

Ez egy úgynevezett kompressziós technika, melynek célja a nyirok és vérkeringés serkentése. Jól lehet kombinálni masszázzsal, elektrokozmetikai kezelésekkel.

A kezelés sok időt vesz igénybe, így a rohanó világ felé haladva kifejlesztettek gyorsabb és ugyanolyan hatékonysággal bíró kezelési formákat, mint például a rádiofrekvenciás zsírbontás, ahol a rádiofrekvrenciás hullámok bontják a zsírt vagy az ultrahangos kavitáció, ahol zsírsejteket rezegtetünk szét az elektromos hullámhatással. Hasonló a mezoterápia is.

Rádiofrekvenciás zsírbontás Forrás: Shutterstock

Nagy hatékonysággal alkalmazhatjuk a dermarollert, ami egy kollagén indukciós terápi, gyönyörűen feszesíti a kötőszövetet.

Kezelésekhez használhatunk speciális zsírbontó készítményeket, melyek segítik a zsírsejtek lebomlását és az anyagcsere felgyorsítását. Ilyen a kapszaicin, amely a chiliben található hatóanyag, a koffein vagy a mustárcsíra kivonat.

Mind aktiválja a mikrocirkulációt, hatására az erek kitágulnak, fokozódik a vérkeringés, beindul a nyirokáramlás.

Bármelyiket is választjuk nem fogunk csalódni, de fontos hogy otthon betartsuk a fentebb említetteket. Használjunk a kúra ideje alatt otthon is zsírbontó készítményeket. Hatásukat fokozhatjuk, ha a krém előtt a problémás területet leradírozzuk, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezáltal jobb lesz a hatóanyagfelvétel a bőrben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.