Dr. Rusvai Miklós: Ezek a koronavírussal megfertőződött állatok adhatnak okot aggodalomra

fotó: Talán Csaba -
veszély állatok Rusvai Miklós Virológus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós víruskutató állatokat érintő megbetegedésekről nyilatkozott, amely során elmondta, hogy a kutyák és a macskák fogékonyak a koronavírus-fertőzésre, de nem adják tovább az embernek. Ezzel szemben a nyércek igen. 

Rusvai Miklós az InfoRádiónak nyilatkozott az állatokkal érintő megbetegedésekről.

"Arra nem volt még példa, hogy kedvtelésből tartott állatról ember fertőződött volna"

- mondta.

Továbbá hozzátette, hogy a gazdasági haszonállatok, mint például a sertés, szarvasmarha, baromfi, ló nem fogékonyak a vírzusra, de a főemlősök és a nagymacskák is megfertőződhetnek.

"A gorillák fogékonyak, őket immunizálják is bizonyos esetekben, illetve a tigris, a hópárduc és az oroszlán is" - magyarázta Rusvai.

fotó: Origo/Talán Csaba

A nyércek azonban veszélyt jelentenek, ugyanis bizonyítottan vissza tudják fertőzni az embert.

"Dániában a farmokon a nyércek fertőződtek a gondozóktól, a nyércekben mutálódott a vírus, utána ez a mutáns visszafertőzte az embereket. Tehát ez az első állatfaj, amely bizonyítottan vissza tudja fertőzni az embert"

- mondta el a víruskutató.

Az érintett nyérceket azóta kiírották. Rusvai nem tartja kizártnak, hogy újabb állatfajok vállnak érintetté.

"Azt már tudjuk, hogy a denevérről terjedt át az emberre, jó eséllyel valamilyen közvetítő álaton keresztül. Nem kizárható, hogy más állatfajok is lehetnek, amely az embernek visszaadja a fertőzést."

A viruskutató arról is beszámolt, hogy az állatok oltására fejlesztett orosz vakcina hatékony lehet ugyan, de az alkalmazhatóságával kapcsolatban vannak még kérdések.

"Ne felejtsük el, hogy számos olyan állatbetegség van, amelyik ellen állatokban tilos védekezni, épp azért, hogy a leölésükkel elpusztíthassuk a vírust.

Tilos például a tbc ellen a szarvasmarhákat oltani, helyette tesztelik, és ha kell, leölik őket. Ugyanígy a madárinfluenza ellen is tilos immunizálni a baromfiállományt, helyette leölésre kerül sor, mint történt ez nemrégiben Komárom-Esztergom megyében" - zárta le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.