daganatos megbetegedés rákmegelőzés megelőzés Rákellenes Világnap tanács rák (betegség) magazin prevenció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon 1993-tól tartják a Nemzeti Rákellenes Napot, méghozzá minden év április 10-én. Bár az orvostudomány ezen a területen is nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, hazánkban mégis túl sokan halnak meg daganatos megbetegedések következtében.

A magyar emberek többsége nem eléggé egészségtudatos, ez tény. Sokan csak akkor döbbennek rá, mekkora kincs az egészségük, amikor megbetegednek - esetleg visszafordíthatatlanul.

Az önvizsgálat, a prevenció, a szűrőprogramok és a helyes életmód kevesek életében számít rutinnak,

legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már baj van. Pedig egy kis odafigyeléssel és némi életvitelbeli reformmal sok betegség – köztük a daganatos megbetegedések – előfordulása is csökkenthető.
A rákot a legtöbb esetben a középkorúaknál vagy az idősebb generációnál diagnosztizálják, ám a sejtszinten történő elváltozások, amelyek a rákhoz vezetnek, már jóval a daganat felfedezése előtt megkezdődnek, ezért nagyon fontos, hogy minimalizáljuk azokat a tényezőket, amely ezeket okozhatják.

Az Európai Rákellenes Kódex – amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség és az Európai Bizottság együtt dolgozott ki - például remek kiindulópont ahhoz, hogyan csökkentsük a daganatos megbetegedések kockázatát.

Az Európai Rákellenes Kódex szerint a rendszeres mozgással drasztikusan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy rákosak legyünk Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk mi magunk?


A Kódex 12 pontban szedte össze azokat a javaslatokat, amelyeket betartva drasztikusan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy rákosak legyünk:

  1. Ne dohányozzunk és tegyük dohányfüstmentessé a környezetünket
  2. Tartsuk az egészséges testsúlyunkat
  3. Mozogjunk rendszeresen
  4. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan
  5. Mértékkel fogyasszunk alkoholt
  6. Figyeljünk az UV-sugárzásra – használjunk fényvédőt
  7. Kerüljük a szennyező, rákkeltő anyagokat
  8. Óvakodjunk a természetesen is előforduló magas radonsugárzástól – szellőztessünk naponta
  9. A kismamák szoptassanak – ez ugyanis csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét
  10. Csak akkor használjunk hormontartalmú készítményeket, ha feltétlenül szükséges
  11. A gyerekeket oltassuk be Hepatitis és Humán papillomavírus ellen
  12. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra

A Kódexet 1987-ben adták ki először és folyamatosan aktualizálják a rendelkezésre álló legfrissebb kutatások, információk és bizonyítékok alapján. A kódexen dolgozó rákspecialisták, tudósok és szakemberek állásfoglalása szerint, ha mindenki betartaná a fenti pontokat, a rák okozta halálozásokat a felére lehetne csökkenteni Európában.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.