A Buckingham-palota hivatalos nyilatkozatban tette közzé a tragikus hírt: meghalt Fülöp herceg 99 évesen. Házassága II. Erzsébet királynővel több, mint 70 évig tartott.

Fülöp herceg több mint 70 éven át biztos támaszként állt II. Erzsébet mögött, rendíthetetlenül támogatta a királynőt. Szerelmük akkor kezdődött, amikor Erzsébet még csak 13 éves hercegnő volt, Fülöp pedig tinédzserként szolgált a brit haditengerészetnél. Christopher Warwick királyi történész szerint a találkozóra akkor került sor, amikor VI. György király, Erzsébet királynő és kishúga, Margaret szülei 1939-ben a dartmouthi Britannia Királyi Tengerészeti Főiskolára utaztak. Állítólag Philip „viking" megjelenése, szőke haja és kék szeme vonzotta a fiatal hercegnőt - írja a Daily Star.

Crawford A kis hercegnők című emlékiratában azt írta, hogy Erzsébet szinte első látásra beleszeretett a jóképű hercegbe. A szimpátia kölcsönös volt, Fülöp és Erzsébet ezután levélben tartották a kapcsolatot.

Erzsébet büszke volt arra, hogy egy olyan férfival levelezhet, aki a hazánkért küzdött" - tette hozzá Crawford.

Az ezt követő években a pár újra találkozott a királyi eseményeken, és továbbra is kapcsolatban maradtak. Warwick szerint 1944-ben már romantikus szálak szövődtek közöttük.

"A levelezéseik, a találkozásaik révén szerettek egymásba. Mindketten elkötelezettek lettek egymás iránt."

A pár végül három évvel később jegyezte el egymást. 1947. november 20-án pedig a királynő több ezres tömeg előtt vonult végig a Westminster apátság folyosóján lenyűgöző elefántcsont selyemruhájával, amelyet kristályok és mintegy 10 000 maggyöngy díszített.

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője 1947-benForrás: KEYSTONE Pictures USA/Keystone / Keystone/Keystone /

II. Erzsébetet1953-ban koronázták meg, azóta férjével a királyi kötelesség és elkötelezettség szimbólumává váltak. Négy közös gyermekük van: Károly herceg, András herceg, Anne hercegnő és Edward herceg.

Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp hercegForrás: AFP

A királynő 2017-es aranyévfordulójukon ezt mondta szeretett férjéről:

Ő egy olyan ember, aki nem fogadja el könnyen a bókokat, de egész egyszerűen ő volt az én  erősségem ezekben az években, és én és az egész családja, és ez és sok más ország is többel tartozik neki, mint amennyit valaha elvárna vagy valamennyit mi adhatunk"