Nosztalgia: így kezdődött Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő legendás szerelme

házasság Erzsébet királynő Fülöp herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Buckingham-palota hivatalos nyilatkozatban tette közzé a tragikus hírt: meghalt Fülöp herceg 99 évesen. Házassága II. Erzsébet királynővel több, mint 70 évig tartott.

Fülöp herceg több mint 70 éven át biztos támaszként állt II. Erzsébet mögött, rendíthetetlenül támogatta a királynőt. Szerelmük akkor kezdődött, amikor Erzsébet még csak 13 éves hercegnő volt, Fülöp pedig tinédzserként szolgált a brit haditengerészetnél. Christopher Warwick királyi történész szerint a találkozóra akkor került sor, amikor VI. György király, Erzsébet királynő és kishúga, Margaret szülei 1939-ben a dartmouthi Britannia Királyi Tengerészeti Főiskolára utaztak. Állítólag Philip „viking" megjelenése, szőke haja és kék szeme vonzotta a fiatal hercegnőt - írja a Daily Star.

Crawford A kis hercegnők című emlékiratában azt írta, hogy Erzsébet szinte első látásra beleszeretett a jóképű hercegbe. A szimpátia kölcsönös volt, Fülöp és Erzsébet ezután levélben tartották a kapcsolatot.

Az ezt követő években a pár újra találkozott a királyi eseményeken, és továbbra is kapcsolatban maradtak. Warwick szerint 1944-ben már romantikus szálak szövődtek közöttük.

A pár végül három évvel később jegyezte el egymást. 1947. november 20-án pedig a királynő több ezres tömeg előtt vonult végig a Westminster apátság folyosóján lenyűgöző elefántcsont selyemruhájával, amelyet kristályok és mintegy 10 000 maggyöngy díszített.

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője 1947-ben Forrás: KEYSTONE Pictures USA/Keystone / Keystone/Keystone /

II. Erzsébetet1953-ban koronázták meg, azóta férjével a királyi kötelesség és elkötelezettség szimbólumává váltak. Négy közös gyermekük van: Károly herceg, András herceg, Anne hercegnő és Edward herceg.

Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg Forrás: AFP

A királynő 2017-es aranyévfordulójukon ezt mondta szeretett férjéről:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.