Makány Márta: „Kövéren sem láttam magam csúnyának”

Fotó:: Andras Lung Photography/Facebook/Makány Márta -
fashion week divattervező kövér blogbejegyzés Makány Márta fogyás öltözködés hízás magazin sovány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nő elégedetlen azzal, amit a tükörben lát. De valóban a kilók, vagy a ruhák határozzák meg a szépséget? A sikeres divattervező szerint egy kövér nő is lehet gyönyörű.

A női szépség fokmérői mindenkinek máshol helyezkednek el, ám a mai világban a legtöbb nő úgy érzi, hogy a konstans soványságban rejlik az örök szépség titka. A nemrégiben negyven kilogramm súlyfeleslegtől megszabaduló Makány Márta divattervező szerint nem a kövérség tesz valakit csúnyává.

"Azt szoktam mondani, hogy szerencsés vagyok, mert soha nem voltam sovány nádszál kisasszony. Ezért a korom előrehaladtával sem tudtam arra vágyakozni, hogy visszakapjam a fiatalkori vékony alakomat. Ennek ellenére

negyven kilóval ezelőtt, kövéren sem láttam magam csúnyának. Mert szerintem önmagában a kövérség nem csúnya."

– Kezdte Márta a Life.hunak.

Makány Márta Fotó:: Andras Lung Photography/Facebook/Makány Márta

A divattanácsadó arra is kitért, hogy ugyan sok esetben egy jól kiválasztott szett nagyon sokat javíthat viselője önbizalmán, a szépség és a ragyogás mégsem ezen múlik.

"Amikor nagyon fiatal voltam mindenkinek meg akartam mondani, hogy mi lenne számára a legelőnyösebb viselet. Mára ezt teljesen elengedtem, mert a szakmámban töltött hosszú évek alatt azzal kellett szembesülnöm, hogy a legtöbb embert nem kell azzal szembesítenem, hogy körte vagy alma alakja van, vagy, hogy milyen színek és fazonok állnak jól neki.

Aki jóban van magával, annak nem egy alakjához választott szoknya fogja megadni az önbizalmat. Persze a visszajelzések nagyon fontosak, és ha a külvilág arról ad visszacsatolást, hogy mennyire jól áll nekünk, amit viselünk, akkor természetesen ez pozitívan fog hatni arra is, hogy mennyire vagyunk magunkkal elégedettek, mennyire érezzük magunkat jól a bőrünkben.

Mindenkinek az a legfontosabb, hogy jól érezze magát, és ehhez igyekszünk a legmegfelelőbb csomagolást választani a testünknek." - magyarázta a divattervező.
Márta elárulta, hogy annak ellenére, hogy Magyarországon is egyre nagyobb teret kap a divat, még mindig nincs olyan nagy előtérben az öltözködés, mint a francia vagy az olasz nők életében.

"Mindenkinek az a legfontosabb, hogy jól érezze magát, és ehhez igyekszünk a legmegfelelőbb csomagolást választani a testünknek." Forrás: Facebook/Makány Márta

"A nők nagy része még mindig nem foglalkozik azzal, hogy minden nap egy jól kigondolt szettet vegyen fel vagy, hogy mindig szép legyen a haja és a bőre.

Ez sok esetben a neveltetésből is fakad, hiszen akinek az öltözködés fontossága nincs jelen már a gyerekkorban, annak ez felnőttként sem lesz prioritás."

Ha valaki változtatni szeretne a külsején, akkor nagyon hasznos lehet egy divat szakember tanácsa és iránymutatása, hogy kihozhassa magából a legjobbat. Márta karrierje során számtalan menyasszonynak segített a ruhaválasztásban, aminek kapcsán meglepő dologgal kellett szembesülnie.

"A magyar menyasszonyok teljesen meg vannak őrülve az elől rövid, hátul hosszú ruháért. Ez a típus tényleg csak nagyon kevés nőnek áll jól, hiszen egy kicsit vastagabb vagy rövidebb lábú hölgyet, csak még inkább összenyom ez a fazon. Ennek ellenére a legtöbben erre vágynak, és mivel gyerekkoruk óta ez számukra az álomruha, amikor rájuk adom, annyira boldogok lesznek, hogy nem látják meg, hogy nem áll jól nekik. Ebben az esetben nem vehetem el az ő boldogságukat, és azt sem, hogy ők elégedettek magukkal.

Nagyon fontos az önismeret, az, hogy lássuk, hogy mik az előnyeink és a gyengeségeink, hogy mi az, amit ki kell emelnünk magunkon, hogy a legelőnyösebben mutatkozhassunk. A saját adottságaimnak megfelelően én is tudom, hogy számomra mi az, ami előnyös és mi az, ami nem. Az X lábaim miatt soha nem hordok nadrágot, mert tudom, hogy borzasztóan nézek ki benne, és a bő ruhákat sem szeretem, mert amellett, hogy nagyítanak azt az érzést keltik bennem, hogy ehetek még, mert van hely."

- tette hozzá a divattervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.