Így búcsúzhatsz el hosszú időre vagy akár örökre a szőrszálaktól

Forrás: Shutterstock -
szőrtelenítés végleges szőrtelenítés lézeres szőrtelenítés magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már lehetőségünk van arra, hogy évekre vagy akár végleg megszabaduljunk a nem kívánatos szőrszálaktól, így nem kell velük heti vagy akár napi szinten bajlódni. Tudj meg mindent az IPL és a lézeres szőrtelenítésről!

Még talán nem is olyan régen a legtöbben a borotvával szabadultak meg a nem kívánt szőrszálaktól, ám ez csupán néhány napra kínált sima bőrt, ráadásul egyre erősebb és sötétebb szőrszálak nőnek vissza utána. A gyanta és az epilátor ennél jóval hosszabb ideig garantálja a szőrtelen bőrfeleületet, ám meglehetősen fájdalmas módszerek, és néhány hét múlva ismét kinő a szőr.

Ma már viszont a fejlett technológiának köszönhetően ennél jóval hosszabb időre vagy akár végérvényesen megszabadulhatunk a nem kívánt szőrszálaktól. Nézzük, hogyan!

IPL szőrtelenítés

A villanófényes technológia esetében az IPL gép egy erőteljes fényt bocsájt ki, amit a szőrtüsző sötét pigmentje elnyel, és hőenergiává alakul. A 60-70 fokos hőmérsékletnek köszönhetően gyakorlatilag kiég a szőrszál, és megáll a növekedés, a szőrtüsző inaktív állapotba kerül.

A villanófényes technológia esetében az IPL gép egy erőteljes fényt bocsájt ki Forrás: Shutterstock

A kezelések között el kell telnie 4-6 hétnek mivel csak az éppen növésben lévő szőrszálak esetében hatásos. Ez idő alatt csakis borotvával lehet szőrtelenítést végezni., mivel a gyanta vagy az epilátor tövestül tépi ki a szőrszálakat, így hatástalan lenne az eljárás. Az eredmény eléréséhez 5-6 alkalom szükséges. Ám nem biztosít teljesen végleges simaságot, néhány év múlva a szőrszálak újra növekedésnek indulhatnak. A fény ugyanis „ernyőszerűen" éri a szőrt, így nem képes annyira károsítani a szőrtüszőt, hogy abból később se nőjön szőr. Így nem mondható véglegesnek, inkább csak tartósnak.

Előnye, hogy semmilyen fájdalommal nem jár, bőrirritáció és hegesedés sem jelentkezik utána. Éppen ezért a test bármely területén alkalmazható. Ma már kaphatóak otthoni készülékek is, melyekkel biztonságosan elvégezhetjük magunk is a szőrtelenítést, bár az intim terület és az arc esetében inkább javasolt szakemberhez fordulni.

Fontos tudni, hogy ez a módszer fehér bőr és sötét szőrszálak esetében a leghatásosabb. Ha valaki nagyon sötét tónusú bőrrel rendelkezik, nem biztos, hogy működni fog az IPL szőrtelenítés. Szőke, nagyon világos szőrzetre pedig nem is érdemes megpróbálni, mert ilyen esetben a szőr nem vezeti jól a fényt. A kezelés időtartama alatt a napozásról és a szoláriumról le kell mondanunk.

Lézeres szőrtelenítés

Ma ez a módszer mondható a leghatékonyabb technikának, amellyel valóban végleg megszabadulhatsz a fránya szőrszálaktól. Az eljárás lényege, hogy a megfelelő hullámhosszú lézer célzottan behatol a szőrtüszőbe a melaninon keresztül, nem szóródik szét, mint az IPL esetében. Így a szőrszálak gyökere elpusztul - anélkül, hogy a környező szöveteket roncsolná - tehát már nem lesz képes a jövőben kinőni belőle szőrszál (maximum nagyon ritka esetben). A kezelés nem fájdalmas, az érzékenyebb területeken is alkalmazható. Ugyan az eljárás során érezhetőek kis csípések, de a gépek ezt rögtön lehűtik, így nem mondható kellemetlennek. Egyszerre igen nagy felület kezelhető.

A lézeres szőrtelenítéssel egyszerre igen nagy felület kezelhető Forrás: Shutterstock

Erre a technológiára is igaz, hogy a leghatásosabb fehér bőr és fekete szőrszálak esetén, viszont már a barna bőr sem akadály, maximum a hatékonysága valamivel kisebb lesz.
Közel 6-8 alkalomra van szükség a szőrtelenség eléréséhez, de már a harmadik után is akár látható az eredmény.

A lézer a szem környékén nem alkalmazható, mert veszélyes lehet, illetve tetováláson sem, mivel akkor az abban lévő pigmentanyag nyelné el a lézert, és megégne a bőr. A szolárium használatát és a napozást szintén kerülni kell. A kezelések között itt is borotvával kell elvégezni a szőrtelenítést.
A lézere szőrtelenítés drágább eljárás, mint az IPL, de úgy tűnik, hogy tartósabb is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.