Óvd a bolygónkat: 7 dolog, amivel sokat tehetsz a Föld megmentéséért – 2. rész

megmentés globális felmelegedés magazin Föld bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A globális felmelegedés mindenki életét érinti, és bár nagyon könnyű másokat hibáztatni, a felelősség mindenki vállát nyomja. Előző cikkünkben már felfedtünk néhány apró trükköt, amivel mi, hétköznapi emberek is sokat tehetünk bolygónkért, most pedig újabb tíz dolgot hoztunk, amit könnyedén beintegrálhatunk a mindennapokban.

1. A műanyag, eldobható fogkefék helyett érdemes bambusz, vagy bükkfa fogkefét választani. Ezek a környezetbarát, lebomló fogkefék amellett, hogy nem szennyezik a bolygót, nagyon hasznosak lehetnek akkor is, ha már fogkefeként megtették, amit kellett. A sörtéket eltávolítva komposztálni is lehet őket, de praktikus lehet kedvenc virágaink földjébe szúrva karóként. Plusz pont a lebomló fogkefék mellett, hogy a legtöbb előállításához kivágott minden fa helyett egy-egy új fa kerül elültetésre.

2. PET palackos ásványvíz helyett használj vízszűrő kancsót, vagy konyhapultba szerelhető vízszűrőt. Jó megoldás lehet a nagy ballonos vízadagoló is, aminek a használatával szintén jóval kevesebb műanyag hulladék keletkezik.

Egy hordozható kulacs megkönnyíti az életed: ruházz be még ma egyre, és vidd magaddal mindenhova!

Ha mégis beleesnél abba a hibába, hogy műanyag flakonokat halmozol fel, gyűjtsd őket szelektíven!

PET palackos ásványvíz helyett használj vízszűrő kancsót Forrás: Shutterstock

3. Ha nem otthon eszel, vidd el a saját dobozod, és csomagoltasd abba az ételed! Így megspórolhatsz egy csomó műanyag hulladékot, ráadásul olyan edényből eszel, ami biztosan el van mosva. Ha rendszeresen kávézol, azt tanácsoljuk, hogy fogyaszd helyben, csészéből, vagy kérd saját, elmosható pohárba. A szendvicseket sem muszák folpackba vagy alufoliába csomagolni: léteznek szalvéták és újrahasználható, anyagból készült szendvics csomagolók is. Előbbiek papírhulladékként akár a kandallóban is elégethetőek, utóbbiak pedig ha jól vigyázunk rájuk, hosszú éveken át szolgálhatnak minket.

4. Műanyag mosogató és fürdőszivacs helyett használj luffából készült szivacsot. Ez a tökféléből készült szivacs lebomlik, ráadásul nagyszerű hámlasztó hatása van és serkenti a vérkeringést. Ha elhasználódott, ezt is bátran komposztálhatod.

5. Felesleges tárgyak helyett ajándékozz növényt! Ezzel nem csak a felesleges tárgyak felhalmozódását, és idővel azoknak a kukába kerülését előzöd meg, de bolygónkért is sokat teszel.

A növények széndioxidot kötnek meg, és oxigént kötnek meg, ezért fontosak a tiszta levegő szempontjából.

Felesleges tárgyak helyett ajándékozz növényt! Forrás: Shutterstock

6. Használj újrahasznosított zsebkendőt és vécépapírt, és óvd a fákat, amiket azért vágnak ki, hogy ezek elkészülhessenek.

7. Kádban fürdés helyett zuhanyozz, és zárd el a csapot fogmosás közben! Ne pocsékold a vizet, ha nem muszáj! Az emberek többsége kb 5 liter vizet pazarol el egy fogmosás alatt azzal, hogy folyamatosan folyatja a csapot, holott ha belegondolunk, egy fogmosáshoz fél pohár víz is elég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.