Gyász: elhunyt a legendás sportoló, koronavírus okozta a halálát

Forrás: Shutterstock -
halál sportoló koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenhét évesen Moszkvában elhunyt Viktor Suvalov, a szovjet jégkorong egyik legendás alakja. Úgy tudni, a koronavírus szövődményei okozták a halálát. 

Sajtóhírek szerint Viktor Suvalov jégkorongozó a koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el. A nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának közlése szerint halálát az orosz szövetség erősítette meg.

Suvalov 1947-ben lépett jégre először Cseljabinszkban, de a Szovjetunióban jobban kedvelt jéglabdában. Csapata az 1946-47-ben megalakult jégkorongbajnokság sikerét látva váltott sportágat. A tehetséges Suvalov hamar a légierő csapatához, a VVSZ Moszkvához került, amellyel három bajnokságot nyert, mielőtt az egyesület beolvadt volna a szovjet jégkorong kirakatcsapatába, az sportágat évtizedeken át meghatározó, a válogatottal szinte megegyező CSZKA Moszkvába.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Kulcsember volt abban a szovjet válogatottban, amely a világbajnokságon és az olimpián is aranyéremmel mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben. A stockholmi vb-n nyolc ponttal zárt (7+1), a Kanada elleni döntőben kétszer volt eredményes, Cortina d'Ampezzóban hat (4+2) ponttal járult hozzá az ötkarikás sikerhez.

Suvalov pályafutását követően edzőként dolgozott a sportágban, sokat foglalkozott a játékban történt változásokkal, modernizációval. A kilencvenes években anyagi nehézségei támadtak, és ezer dollárért eladta olimpiai aranyérmét. Miután azonban felkutatták neki az Egyesült Államokban és visszavásárolták, a medáliát 2014-ben Vlagyimir Putyin orosz elnöktől vette át azon a fogadáson, ahol a Minszkben vb-aranyérmes orosz válogatottat ünnepelték.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.