Egy izraeli zeneszerző plágiummal vádolja Korda Györgyöt és Balázs Klárit. Állítása szerint a „Találd ki gyorsan a gondolatom" című legendás sláger tőle származik.

Balázs Klárit és Korda Györgyöt 37 év után azzal vádolják, hogy a „Találd ki gyorsan a gondolatom" című slágert jogtalanul használták az elmúlt évtizedekben. Egy Henry Bratter nevű izraeli zeneszerző állítja, tőle származnak a dallamok, és most rengeteg pénzt követel a házaspártól.
Az eredeti dal 1981-ben született és Ofra Haza énekli a Tfila, azaz Imádság című slágert, ami közel sem lett olyan sikeres mint Kordáék nótája.

A férfi még 2018-ban nyújtott be keresetet a bíróságra plágium vádjával.
„Megdöbbentett minket, hogy a semmiből előkerült ez az ember, és beperelt. A nyolcvanas évek elején egy rajongónk nyomta a kezünkbe azzal a szöveggel, hogy talán érdemes lenne foglalkoznunk vele. Meghallgattuk és nagyon tetszett. Szenes Iván szövegével aztán megszületett a 'Találd ki gyorsan a gondolatom', amiről egyébként sosem állítottuk, hogy mi írtuk. Bizonyítani tudom, hogy egy 2003-as Readers Digest kiadásban is úgy szerepel, hogy feldolgozás" – mondta Balázs Klári a Borsnak.

Balázs Kláriékat plágiummal vádolják.Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az énekesnő szerette volna akkor rendezni a jogi kérdéseket, ám ez nem sikerült.
„Bíztunk benne, hogy az ilyenkor szokásos módon, a Szerzői Jogvédő Hivatalon keresztül megérkezik az engedély a feldolgozáshoz. Sajnos nem így történt. Amikor előkerült a zeneszerző, mi peren kívül szerettünk volna megállapodni vele. Nem vitattuk, hogy ő írta a zenét, és egy összeget fel is ajánlottunk neki. Azt az összeget, amit a valóságban, jogdíjként megkaptunk ezért a dalért. Annyit elárulhatok, hogy a zeneszerző által perelt összeg és a valós bevétel köszönőviszonyban sincs egymással...."

A Fővárosi Törvényszék a zeneszerző kártérítési kérésének nagy részét elutasította, de a férfi nem fogadta el a döntést, így a per folytatódik.

„Rendkívül elkeserítő, hogy egy ilyen ügy miatt kell bíróságra járnunk. Gyurival sok száz slágerünk van, mindig komolyan vettük a szerzői jogokat, sosem plagizáltunk senkitől. Sajnálom a kialakult helyzetet, a jószándékunkról tanúskodik az is, hogy amikor megtudtuk, hogy ki a szerzője a dalnak, azonnal megegyeztünk volna vele. Irracionális követeléseknek azonban nem engedünk" – jelentette ki Balázs Klári.

Íme az eredeti dal: