Hibrid medvefaj jöhet létre a globális felmelegedés következtében

Forrás: AFP/hemis.fr/Cordier Sylvain -
globális felmelegedés medve hibrid jegesmedve állatvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok szerint a globális felmelegésnek az lesz a vége, hogy a veszélyeztetett jegesmedvék Alaszkában majd a grizzly medvékkel párosodnak és egy olyan hibrid állatot hoznak létre, amely jobban ellenáll a klímaváltozásnak.

Larisa DeSantis paleontológus szerint a globális felmelegedés és a tengeri jég olvadásának következtében a jegesmedvék visszahúzódnak majd a szárazföldre, hogy táplálékot keressenek. Így van rá esély, hogy találkoznak és párosodnak majd az Alaszkába felfelé utazó grizzly medvékkel és egy új fajt hoznak létre - írja a DailyMail.

A jegesmedvék eltűnését azzal magyarázza, hogy a tengeri jég csökkenésével az állatok nem képesek fókákra vadászni, és nehezen tudnak alkalmazkodni a melegedő sarkvidékhez. A jegesmedvék hozzászoktak a szinte zselés, zsíros fókahúshoz, de eljöhet az a pont, amikor kénytelenek lesznek szilárdabb ételeket is fogyasztani.

A jegesmedvék is próbálnak alkalmazkodni a változó körülményekhez Forrás: AFP/hemis.fr/Cordier Sylvain

A jegesmedvéktől eltérően a grizzly medvék fogyasztanak szilárdabb ételeket, például növényi gumókat vagy elhullt tetemeket, ha az erőforrások korlátozottak. A melegedő éghajlat okozta változó terep egyben azt is jelenti, hogy a grizzly medvék északabbra merészkedhetnek és versenyezhetnek a jegesmedvékkel a táplálékért. Ami azt is jelenti, hogy párosodni is fog a két faj, mint ahogy már láttak is ilyen hibrid lényeket. Ezeknek a medvéknek többnyire fehér szőrzetük van, barnás árnyalattal és orral, amely a jegesmedve és a grizzly keresztezése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.