Utálod, ha állandóan egy dallam megy a fejedben? Ez a megoldás!

Fotó / Shutterstock -
tudomány dallamtapadás rágógumi dallam
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztos mindenkinek ismerős a szituáció, amikor meghallunk egy dalt, majd napokig az megy a fejünkben és bármit csinálunk, nem tudunk megszabadulni tőle.

Dr. Karl tudományos guru elárulta, hogyan verhetünk ki a fejünkből egy dalt és miért működik ez minden alkalommal. Meglepő módon a tudósok szerint a rágógumi a legegyszerűbb módszer arra, hogy elterelje az agyunk figyelmét és megszünjenek a bosszantó dallamok a fejünkben - írja a Daily Mail.

zene, dallamtapadás Fotó / Shutterstock

A jelenséget "fülféregnek" és dallamtapadásnak is elnevezték, amit a spontán megismerés vezérel, ami tulajdonképpen segít az embereknek az éberség magas szinten tartásában. A legtöbb emberrel általán hetente egyszer fordul elő, hogy egy fülbemászó dallam folyamatosan kísérti, akkor is, ha már nem hallotta a dalt egy ideje.

A rágózás mellett az is hatásos lehet, hogy olvasunk, meghallgatunk egy másik dalt vagy egy hangszeren játszunk. Ezek ugyanis ugyanazt az agyszakaszt használják, így elterelik a figyelmet a beragadt dallamról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.