Beperelte az HBO-t a csernobili tűzoltó felesége

sorozat HBO per Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy éve pereskedik annak a tűzoltónak a felesége az HBO-val, akinek a karaktere megjelent az atomkatasztrófát feldolgozó sikersorozatban. Csakhogy Ljudmilla Ignatenko beleegyezése nélkül történt mindez.

Óriási sikert aratott a Csernobil című sorozat, az HBO dolgozta fel az atomkatasztrófa történetét valós szereplőkkel és történetekkel. Így került bele a fiatal tűzoltó, Vaszil Ignatenko és felesége drámája is.
Ám kiderült, az 57 éves asszony nem egyezett bele, hogy a nevét adja hozzá, és elmeséli a történetet, így korábbi interjúkból vették át a sztorit.

Ljudmilla Ignatenko ezért perre vitte az ügyet, ami már több mint egy éve tart. A tévétársaság ugyanis alperesként eddig nem reagált a megkeresésre. Ám a legutóbbi április bírósági tárgyaláson már jelen voltak.

Beperelte az HBO-t a csernobili tűzoltó felesége, Ljudmilla Ignatenko Forrás: Youtube

„A történet beillik egy klasszikus hollywoodi forgatókönyvbe, az igazáért küzdő kisember harcáról szól egy óriásvállalat ellen. Jogi szempontból, az ukrán jogszabályokat nézve a helyzet teljesen egyértelmű, ezért döntöttünk úgy, hogy képviseljük Ljudmilla érdekeit a perben. A vonatkozó ukrán jogszabály egyértelműen előírja, hogy kizárólag az érintett engedélyével használható fel valakinek a neve egy filmben. Abban az esetben, ha olyan személy nevét használják fel, aki a forgatást megelőzően, vagy a film bemutatása előtt halálozott el, akkor a még élő házastárs jóváhagyása szükséges" – mondta a nő ügyvédje az ukrán közszolgálati rádióban a Kárpáti Igaz Szó közlése szerint.

Ljudmilla a BBC-nek arról mesélt, hogy akkor többször is hívták Moszkvából de nem vette fel az ukrán-orosz konfliktus miatt. Aztán az HBO munkatársa azt mondta neki, már elkezdődött a forgatás, de szeretnék felkérni konzulensnek. Akkor azt mondta, ugyan nem szívesen, de vállalja, csakhogy állítása szerint ezután többet nem keresték, és már csak a kész alkotást látta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.