Nagyon finom és rendkívül különleges a spárga, ami zsenge és karakteres zöldséges. Május első felétől június első feléig szinte bárhol hozzájuthatunk a spárgához, ami egyre népszerűbb mostanság. Mennyei zöldség, ami amellett, hogy egészséges, tele van a szervezet számára szükséges energiával, nyomelemekkel és nem hizlal. Azonban a legtöbben bajban vannak, amikor a felhasználásáról, elkészítéséről van szó, pedig sokféleképpen fogyasztható. Ha eddig nem próbáltad, akkor ne késlekedj, szerezz be belőle és készítsd el az alábbi receptek valamelyikét.

Spárgakrémleves
Hozzávalók:

1 kg spárga
1 fej vöröshagyma
25 dkg burgonya
2,5 dl tejszín
4 dkg vaj
1,5 dl fehérbor
2 ek olívaolaj
1 liter víz

SpárgakrémlevesForrás: Shutterstock

Elkészítés:

Megmossuk a spárgát, a csúcsát levágjuk és félretesszük, a többit pedig vékony karikákra szeljük. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk és felkockázzuk, a hagymát pedig apróra vágjuk. Egy serpenyőbe beletesszük az olívaolajat, ha forró, akkor beletesszük a hagymát, kicsit megpirítjuk, majd hozzáöntjük a bort és hagyjuk, hogy elfőjön.

Ezután hozzáadjuk a vizet és kb. 20 percig főzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt és további 10 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A spárgafejeket külön sós vízben 5 perc alatt megfőzzük. Ha megpuhultak a zöldségek, összeöntjük őket és egy botmixer segítségével krémesítjük a levest.

Spárgás lepény

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
40 dkg zöld spárga
fél lime
5 db tojás

bors
vaj

Spárgás lepényForrás: Shutterstock

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, és a héjában megfőzzük. Ha ez megvan, akkor megpucoljuk és felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A spárgákat megmossuk, a fás végeket eltávolítjuk, majd ferdén feldaraboljuk. Előveszünk egy piteformát, kivajazzunk és rétegesen beletesszük a spárgát és a burgonyát.

A tojásokat szétválasszuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojás sárgájához hozzáadjuk a fél lime levét, teszünk bele ízlés szerint sót, borsot, majd a habbal óvatosan összekeverjük. A kész masszát a burgonyára és a spárgára öntjük és eloszlatjuk úgy, hogy mindenhova kerüljön bele. Betesszük a sütőbe és 45 percig hagyjuk sülni.

Zöld spárgás spagetti medvehagyma-pestóval

Hozzávalók:

50 dkg spagetti
50 dkg zöld spárga
10 dkg medvehagyma
3 dkg napraforgómag
10 dkg lágy kecskesajt
2 ek olívaolaj

bors

Zöld spárgás spagetti medvehagyma-pestóvalForrás: Shutterstock

Elkészítés:

A spagettit sós vízben kifőzzük és félretesszük. A napraforgómagot egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Eközben többször átforgatjuk. Egy keveset belőle félreteszünk, a többi részét a pesto többi hozzávalójával együtt turmixgépben pépesítjük.

A spárgák felső harmadát a rüggyel együtt levágjuk és hosszában kettészeljük. Az alsó harmadot meghámozzuk és felszeleteljük. Előveszünk egy serpenyőt, beleöntjük az olívaolajat, ha forró, hozzáadjuk a spárgát és pár percig pirítjuk, amíg meg nem puhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kecskesajtot felkockázzuk. A spagettit összeforgatjuk a pestóval. Kiszedünk a tányérra egy adagot, elosztjuk rajta a spárgát, majd megszórjuk napraforgómaggal és kecskesajttal.