Hétköznapi ember számára felfoghatatlan, amit Horváth Anna a víz alatt művel.

Hat perc tizenhét másodperc: ennyi időt töltött a víz alatt egyetlen levegővétel után a magyar búvárlány, Horváth Anna. Még csak másfél éve versenyez a búvársportban, ezzel az időeredménnyel már most női országos csúcstartónak mondhatja magát, és ez még csak a kezdet.

A márciusi medencés, szabadtüdős versenyen nem egy, hanem két magyar rekordot állított fel, ugyanis a több mint hat percen át tartó merülésen kívül egyetlen levegővel 144 métert úszott a víz alatt.

A 29 éves Nusy Ecuadorban él, és bár tíz éven keresztül kézilabdázott, a búvársportban ért el hihetetlen sikereket.

"Öt éve egy barátnőmet meglátogatni mentem ki, ám annyira megtetszett az ország, a kultúra, hogy úgy döntöttem, maradok. Elkezdtem szörfözni, volt azonban egy nagyon rossz élményem, amikor a hullámok levittek a víz alá, és azt éreztem, lehet, hogy innen nem jövök föl. Ezután szerettem volna megtanulni, hogyan lehet a víz alatt nyugodtnak maradni, a légzésemet kontrollálni, ezért beiratkoztam egy kurzusra"

-mesélte Anna a Blikknek, aki arról is mesélt, mi jára  fejében, miután lemerül.

"Az első három perc az úgynevezett zöld zóna, amikor teljesen nyugodt vagyok, pozitív gondolatokra összepontosítok, olyan emberekre, helyekre, élményekre, amelyek megnyugtatnak. A harmadik és a negyedik perc között kezdi jelezni a szervezet, hogy levegőre van szüksége, az én stratégiám az, hogy számolom ezeket a légzési ingereket, ami segít átvészelni a fizikai kényelmetlenséget, közben pedig az egész testemet figyelem, hogy teljesen ellazult maradjak. A biztonsági búvár figyel rám minden pillanatban, az edzőm pedig beszél hozzám, és felkészít a lélegzetvétel megfelelő pillanatára"

– mesélte a nOxygen Apnea Club versenyzője, aki a következő években szeretne újabb nemzeti rekordokat felállítani.