Hajszál az ételben: gusztustalan, de vajon milyen veszélyt rejt?

Forrás: Dreamstime -
veszély hajszál étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is annál undorítóbb, ha hajszál kerül az ételünkbe, pláne ha a szánkba is vesszük véletlenül. De vajon mennyire veszélyes ez?

Biztosan már mindenkivel megesett, hogy hajszálat talált az ételében egy étteremben, illetve az is, hogy ezt már csak akkor vette észre, amikor a szájába került.

Azon kívül, hogy undorító, felmerül a kérdés, mi bajunk lehet tőle?

Mivel a haj nagyrészt keratinból áll, így a lenyelése önmagában nem veszélyes. Viszont előfordulhat, hogy Staphylococcus aureus baktériumok tapadnak hozzá, ami már okozhat némi problémát. Ez ugyanis bélrendszeri panaszokat eredményezhet.

A fotó illusztráció. Forrás: Dreamstime

Adam Friedman, a George Washington Egyetem orvostudományi karának professzora szerint nem lesz komoly baj abból, ha egy-két hajszálat lenyelünk, mert valószínűleg egyszerűen átmegy rajtunk. Maximum annyi kellemetlenséget okoz, hogy fuldokolni kezdünk tőle, vagy esetleg megvágja a nyálkahártyát, de erre kevés esély van – írta a Popular Science.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal azonban előírja az étellel dolgozó alkalmazottaknak, hogy a hajukat, és az arc- és testszőrzetüket el kell fedniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.