Így szabadulhatsz meg természetes módon a levéltetvektől

levéltetvek növények permetezés elpusztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár még játszadózik velünk az időjárás, szépen lassan megérkezik a jó idő, ami azt jelenti, hogy megjelennek a levéltetvek a kerti növényeken. Mutatunk néhány praktikát hogyan veheted fel velük a harcot.

A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak, nagy mennyiségben lepik el a fiatal hajtásokat, bimbókat, illetve a levelek hátulját. Azért is károsak a növényre nézve, mert a tetvek szívogatják a növény nedveit, illetve a mézharmat hozzájárulhat a penészgombák megtelepedéséhez - írja a Reblog.

Nagyon fontos, hogy megszabadítsuk a növényeinket ezektől az élesködőktől, de lehetőleg természetes módon. A bolti rovarirtószerek használata nem ajánlott, mert az nemcsak a tetveket pusztítja el, hanem azokat a rovarokat is, amelyek éppen a tetveket fogyasztják nagy mennyiségben, mint a katicabogár vagy a fürkészdarázs.

Természetes módszerek, amelyekkel megszabadulhatunk a levéltetvektől Forrás: --

A legtermészetesebb módon háromféleképpen vehetjük fel a levéltetvek ellen a harcot.

Illóolajos permetezés

Összekeverhetünk direkt illóolajat vízzel, és ezzel permetezhetjük be a tetűfertőzött hajtásokat, leveleket, vagy pedig illóolaj tartalmú növényeket összeturmixolhatunk forró vízzel, majd lehűtve és leszűrve áttöltjük egy permetezősflakonba, és azt használjuk.

Az illóolajos permetezéshez ajánlott a rozmaring, amelyből 20 cseppet kell összerázni 1 liter vízzel. A turmixhoz használhatunk fokhagymát, mentát, levendulát, körömvirágot, metélőhagymát, édesköményt, oregánót, kakukkfüvet, ezekből nagyjából 1 maréknyi kell 1 liter vízhe

Növénytársítás

A védeni kívánt növény mellé érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek erős illatukkal elriasztják a környéken megjelent élősködőket, illetve kedvelik a tetvek természetes ellenségei, és amelyek onnan majd átjárnak a tetvekből is csemegézni. A fürkészdarázs kedveli az ernyősvirágúakat, így érdemes a rózsa mellé kaprot, ánizst, köményt, koriandert ültetni.

A kerti virágok közül válaszhatjuk a körömvirágot, a százszorszépet, vagy a mézvirágként is ismert illatosternyét. De akár fokhagymát, rozmaringot, mentát és levendulát is ültethetünk.

Tetűmágnes ültetése

Az is beválhat, ha a védendő növény mellé olyan növényt ültetünk, amely a levéltetű számára vonzóbb, mint a védendő növényed. Ha beválik a terv, akkor a tetvek átmasíroznak a tetűmágnesre, nyomukban a hangyákkal, a védeni kívánt növény pedig felszabadulhat a tetvek alól. A levéltetveket vonzza a kapor, az árvácska, a hajnalka, a zsálya, a bársonyvirág (büdöske), és a muskátli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.