Kivételes égi jelenség lesz megfigyelhető júniusban - Magyarországról is látható lesz

Forrás: AFP/Ducept Pascal -
június égi jelenség Napfogyatkozás itthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető Magyarországról, amit naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehet majd figyelemmel kísérni. 

Gyűrűs napfogyatkozás akkor jön létre, mikor teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű marad meg a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong - olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló pénteki közleményében.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz

- írja a Bors.

Így néz ki egy gyűrűs napfogyatkozás (illusztráció) Forrás: AFP/Ducept Pascal

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.