A nemzet színésze, Törőcsik Mari áprilisban hunyt el, de Velem szeretne méltón emlékezni a művésznőre. Épp ezért emlékházat szeretnének kialakíani egykori otthonában, ám az anyagiak közbeszólhatnak.

A Törőcsik Mari emlékház kialakításához a velemi önkormányzatnak előbb meg kell vennie a színművésznő egykori otthonát, a ház piaci értéke azonban 40-50 millió forint, ami túl drága a városnak.

Bár még fél évet várni kell a hagyatéki eljárásra, és egyelőre nem tudni azt sem, mi áll Törőcsik Mari végrendeletében, Velem szeretné, ha az ott lévő ingatlanában emlékházhat tudnának kialakítani.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

A szándékunk komoly, de még nem tudjuk, rábólintanak-e az örökösök. Egy ingatlannak piaci és eszmei értéke is van, és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő megegyezik. Mari otthona egy gyönyörűen felújított, hosszú parasztház szép kerttel. Az értéke normális körülmények között mintegy negyven–ötvenmillió forintra tehető, de lehet, hogy Teréz, a művésznő lánya ennél többet szeretne kapni, ha egyáltalán eladja. Törőcsik Mari halhatatlan, ezért könnyen lehet, hogy az a tény, hogy az ő házáról van szó, értéknövelő tényező - mondta a Borsnak Bakos László polgármester, aki így folytatta:

"Mondogatta, hogy örülne, ha a szülőföldjén, Pélyen kialakítanának egy emlékházat, de mi úgy véljük, itt, Velemben is méltó helye lenne egy ilyen intézménynek. Törőcsik Mari megérdemli, hogy még sokáig emlékezzenek rá, ezért a házával szemben egy szobrot is el szeretnénk helyezni, amely padon ülve ábrázolná. A háza megvásárlásához egyelőre nincs meg az erőforrásunk, de bízunk benne, hogy könnyen találunk támogatókat."