Külföldi ízutazás a világ különleges desszertjeivel 1. rész

Forrás: Shutterstock -
gasztronómia magazin desszert sütemény édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nyár, akkor az utazásé és pihenésé a főszerep. Nincs ez másként idén sem, hiszen végre ismét tudunk utazni. Sokan szeretik a gasztronómiával egybekötött utazásokat, és kipróbálják a helyi specialitásokat. Vannak, akik ínyenc lévén megkóstolnak minden helyi ételt, hiszen az ízek is hozzájárulnak egy adott hely felfedezéséhez. Mindenki ragaszkodik valamihez, amit utazása során feltétlenül ki szeretne próbálni, meg szeretne kóstolni.

Ha már gasztronómia, akkor nem mehetünk el az édességek mellett sem, hiszen számtalan olyan desszert várja az utazókat, amelyek az adott helyhez kötődve igazi különlegességnek számítanak.

Horvátország közkedvelt úti cél a magyarok körében. Nem csoda, hiszen természeti adottságainak köszönhetően rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. A több mint 5000 partszakasszal rendelkező szomszédunk sziklás és homokos tengerpartokban bővelkedik. Ha Dalmáciát szeretnénk felfedezni, mindenképpen kóstoljuk meg a Rožata – dalmát tojáspudingot, melynek láttán már összefut a nyál a szánkban. De mitől ennyire különleges ez az édesség? A Rožata igazi történelmi túlélő, hiszen sikerült átvészelnie a múlt századokat a középkortól kezdődően egészen máig. A sütemény egyszerű hozzávalókból készül. Könnyű nyári desszertről van szó, melynek alapelemei a tej, tojás és a cukor, az egyedi aromáért pedig a rózsalikőr a felelős. Hideg és szilárd krémről van szó, mely igazi felüdülés a forró nyári hónapokban. A desszerttel előszeretettel kínálják a dalmát gasztrotúrák szerelmeseit.

Ha Dalmáciát szeretnénk felfedezni, mindenképpen kóstoljuk meg a Rožata – dalmát tojáspudingot Forrás: Shutterstock

Horvátországnál maradva, nagy kedvenc még a Skradini torta, mely a legtöbb ünnepi ebéd alkalmával az asztalokra kerül.

A skradini tortát a 14. században a skradini menyasszonyok maguk sütötték a nászéjszaka előtt, hogy lenyűgözzék szívük választottját. A legenda szerint ennek a különleges desszertnek a receptjét csak néhány háziasszony őrzi Skradinban. Ez a csokoládéval leöntött omlós sütemény még a legigényesebb édességkedvelőket is leveszi a lábukról. Különleges díszétese ropogós diófélékből áll.

A Skradini torta a legtöbb ünnepi ebéd alkalmával az asztalokra kerül Forrás: Shutterstock

Aki szereti a krémes különlegességeket, és nyáron Szlovénia felé veszi az irányt, nemcsak a Júlia Alpokban található Bled szépségeiben gyönyörködhet, de a különleges Bledi krémest is megkóstolhatja.

Aki szereti a krémes különlegességeket, a Bledi krémest mindenképp kóstolja meg Forrás: Shutterstock

A híres sütemény hasonló a magyar változathoz, nem áll több lapból, mint a francia mille-feuille vagy az olasz millegoflie. A krémes története pedig egy romantikus szerelemmel kezdődött. Lukács István, délvidéki cukrász katonai szolgálaton volt Bledben. Itt ismerkedett meg és szeretett bele egy helyi lányba, akit aztán feleségül vett. Cukrászként a Hotel Parkban helyezkedett el, ahol egy párszor elkészítette az édesanyja által tanult krémes receptjét. A sütemény pedig annyira megfogta a főnökét, hogy aztán 1953-tól állandó jelleggel felkerült az étlapra. Azóta pedig ez a finomság Bled édes jelképévé vált.
Ha Szlovéniában kalandozunk tovább, érdemes kipróbálnunk a muravidéki gibanicát, aminek különlegességét az adja, hogy négyféle töltelékből készül. A gibanica elmaradhatatlan kelléke a lakodalmi és ünnepi fogásoknak. A sütemény diós, almás, túrós, mákos rétegeket rejt, melyeket réteslapok választanak el egymástól.

A muravidéki gibanica négyféle töltelékből készül Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.