Te sem tudod pontosan, mit illik viselni? Esküvői, munkahelyi és randi etikett

Forrás: Shutterstock -
fashion week esküvő munkahely öltözködés magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon mi mindent árul el rólunk az öltözékünk? Milyen szabályokhoz kell magunkat tartani egy-egy fontos esemény során? Mit vehetünk fel egy esküvőre, állásinterjúhoz, mit viselhetünk a munkahelyünkön?

Az önismeret a stílus alapja, de az öltözködés és divat elsajátítható. Fontos, hogy tudjuk, milyen alkalomra melyik az a megfelelő öltözék, amivel kihangsúlyozzuk egyéniségünket, személyiségünket.
Az öltözékünk személyiségünk névjegye. Talán közhelynek számít, de nem szabad elfelednünk, hogy milyen üzenetet közvetítünk a külvilág felé. Egy ruhának mindig illeszkednie kell az adott eseményhez. Nézzük, mire figyeljünk egy esküvőnél, és egy mik azon a szempontok, amiket figyelembe kell vennünk a munkahelyi megjelenésünknél.

Mire figyeljünk, ha esküvőre vagyunk hivatalosak?


A nyáron megszaporodó esküvői meghívásoknak eleget téve a következőkre érdemes odafigyelnünk. Ha a pár a meghívóban külön kihangsúlyozza milyen lesz az esküvő stílusa, vagyis mi a dress code, akkor arra úgy érdemes felöltöznünk. Ha nincs külön megkötés, akkor amennyiben a ruhánk nyitott váll szabású, pánt nélküli, figyeljünk arra, hogy a templomi szertartás alatt viseljünk bolerót, vagy vékony blézert. Viselhetünk elegáns nadrágkosztümöt, vagy ruhát, de a lényeg, hogy tartsunk be néhány aranyszabályt. Ami a ruha színét illeti, kerüljük a fehér színt, mert a menyasszony színe tabu. Harsány színek közül a pirosat illik kerülni, a sötétek közül a feketét, mert az a mi kultúránkban a gyász és szomorúság színe.

Ha a pár külön kihangsúlyozza milyen lesz az esküvő stílusa, akkor arra úgy érdemes felöltöznünk Forrás: Shutterstock

Mit viseljünk a munkahelyünkön?


Nőként a munkahely világában mindig próbáljunk meg csinosan, divatosan öltözködni. A divatvilág ugyan befolyásolja az üzleti világ öltözködési szabályait, de azért az alapok ugyanazok maradtak. Az öltözködés pedig attól is függ, hol és milyen pozícióban dolgozunk. Vannak olyan cégek, ahol a dress-code adott és annak alapján kell öltözködnünk.

Mit is jelent a business standard, smart casual, vagy business casual?

Elsőre talán mindhárom szigorúan hangzik, ám ha végigmegyünk a legfontosabb tudnivalókon, talán akkor nem tűnik annyira merevnek. Mindhárom esetében érdemes megjegyezni, hogy az elegancia elengedhetetlen alapköve a megjelenésünknek. Szerencsére manapság nem kell túl messzire mennünk ahhoz, hogy különlegessé és egyedivé varázsoljuk ruhatárunkat. Az elegancia szerencsére megfizethető. Viseljünk visszafogott, naturális színeket, mert ezek jól kombinálhatók ruhatárunk sötétebb színű darabjaival. Kerüljük a mélyen dekoltált, nyitott szabású darabokat, vagy ha mégis egy ilyen felsőre vagy ruhára esik a választásunk, próbáljuk meg ellensúlyozni egy blézerrel. Szoknyánk vagy ruhánk mindig térdig érjen, vagy csak kicsivel afölött, a harisnya kötelező. Az üzleti életben mindig törekedjünk az ízléses megjelenésre.

Szoknyánk vagy ruhánk mindig térdig érjen, vagy csak kicsivel afölött, a harisnya kötelező Forrás: Shutterstock

Ha a vállalati kultúra megengedi, akkor válasszunk olyan viseletet, amely tükrözi a személyiségünket.

Mit vegyünk fel egy nyári randi alkalmával?

Mindig vegyük figyelembe a randi helyszínét, és mindenképpen egyeztessünk előtte a randi partnerünkkel, nehogy abba a hibába essünk, hogy esetleg alul vagy túlöltözzük partnerünket. Válasszunk olyan ruhát, amiben magabiztosak lehetünk. Ha például piknik mellett döntünk, akkor egy lezseren elegáns megjelenés tökéletes lehet. Fontos a kényelem, de ha éttermet választunk, akkor is öltözzünk az alkalomnak megfelelően. Sokan kedvelik a kávézókat, hiszen oda nem kell kiöltözni. Ha már pontosan tudjuk, hová megyünk, akkor jó, ha előtte átgondoljuk, miben szeretnénk menni, hiszen így nem kell tanácstalanul álldogálni a szekrényünk előtt ésaz utolsó pillanatokban stresszesen keresgélni.

Ha például piknik mellett döntünk, akkor egy lezseren elegáns megjelenés tökéletes lehet Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.