Feltörekvő nők, akik az autóversenyzésben is megállják helyüket

Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Maja Hitij -
autósport nők magazin versenyző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok olyan sportágat ismerünk, amelyekben főként férfiak dominálnak. Nem kivétel ez alól az autóversenyzés sem. De vajon kik azok a nők, akik sikereikkel hozzájárulnak a női egyenlőség előmozdításáért az autóversenyzésben? 

A női autóversenyzőkkel kapcsolatosan a közvélemény sokszor igencsak előítéletes. Egy női versenyzőnek sokkal keményebben meg kell küzdenie az elismerésért. Sokakra közülük csak akkor tekintenek igazi ellenfélként, ha már komoly eredményeket értek el.

Ha motorsportról van szó, általában rögtön férfi versenyzők jutnak az eszünkbe.

De mi van azokkal a női versenyzőkkel, akik ugyanolyan elhivatottak és sikerre éhesek, mint férfitársaik?


Ha egy nő feltűnik egy férfiak uralta világban, rögtön rivaldafénybe kerül, vonzza a fotósokat és újságírókat. Egyszóval felpezsdül az élet a boxutcában. A topkategóriák közelében is találhatunk tehetséges versenyzőket, ám az igazi áttörés még nem érkezett el. Az azonban mindenképpen pozitív, hogy sok hölgy kopogtat már a különböző versenykategóriák ajtaján.

A királykategóriaként emlegetett F1-benegyre több nő dolgozik, és nem csak a háttérben. Emlékezzünk csak vissza Sir. Frank Williamsre a Williams csapat alapítójára, akinek a lánya Claire Williams 2013-tól 2020-ig helyettes csapatvezetői posztban a csapat napi ügyeit vitte.

Claire Williams 2013-tól 2020-ig helyettes csapatvezetői posztban a Williams csapat napi ügyeit vitte Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az autóspport szerelmeseinek talán ismerősen cseng Susie Wolff neve, aki 2012-ben csatlakozott a F1-es Williams istállóhoz, ahol akkoriban férje, Toto Wolff részvényes volt. Két évvel később több mint 20 év után ő lett az első nő, aki Forma-1-es versenyhétvégékén autóba ülhetett. 2015 év végén vonult vissza, hogy családot alapíthasson.

Több mint 20 év után Susie Wolff lett az első nő, aki Forma-1-es versenyhétvégékén autóba ülhetett Forrás: DPPI via AFP/Florent Gooden

Noha mindig voltak lelkes próbálkozók, eddig azonban kevés nő mondhatja el magáról, hogy a férfiak egyenrangú ellenfeleként komoly sikereket ért volna el a nagyobb bajnokságokban.

Vajon a nők képesek-e felvenni a harcot a férfiakkal? Ez a kérdés mind a mai napig sokakat foglalkoztat.

Ha kicsit visszaugrunk az időben, nem mehetünk el a világ egyik leggyorsabb női versenyzőjének Michéle Moutonnak teljesítménye mellett, aki igazi példaképe lehet a feltörekvő tehetségeknek a technikai sportokban. A francia származású hölgy volt az első női pilóta, aki kiemelkedő sikereket ért el a rallyban 1974 és 1986 között. 2010-ben Michele Mouton lett az FIA Women & Motor sport bizottságának elnöke.

Michéle Mouton volt az első női pilóta, aki kiemelkedő sikereket ért el a rallyban Forrás: AFP/Staff

2019-ben indult útjára a W series, amiben kizárólag nők versenyeznek egymás ellen. Ez az egyetlen olyan kategória, ahol nincsenek férfi versenytársak. Ennek a kategóriának a célja, hogy a női versenyzőket eljuttassa akár a királykategóriaként emlegetett Formula 1-be.

A W series ügyvezetője, Catherine Bond Muir úgy látja, hogy manapság egyre többször esik szó a médiában a női versenyzőkről. Pozitív előrelépésnek látja a Ferrari törekvéseit, akik mindenképpen be akarnak juttatni egy női versenyzőt a F1-be.

2019-ben indult útjára a W series, amiben kizárólag nők versenyeznek egymás ellen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A magyar autósport történetének egyik legeredményesebb női pilótája Keszthelyi Vivien, aki külföldön is legismertebb magyar női versenyző. Mindösszesen 20 éves, jelenleg pedig az Euroformula openben versenyez, a Team Motopark versenyzőjeként. Keszthelyi Vivien 2019-ben részt vett az FIA által hitelesített ázsiai F3-as téli bajnokságban, de az akkor újonnan induló W seriesben is megfordult.

A magyar autósport történetének egyik legeredményesebb női pilótája Keszthelyi Vivien Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Maja Hitij

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.