Étvágykeltő ételek a hízni vágyóknak

Forrás: Shutterstock -
hízókúra hízás magazin szénhidrát ételek gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan a fogyás megszállottjai, míg másoknak hízókúrára lenne szükségük egészségük megőrzése érdekében. A hízókúrázóknak nehezebb dolguk van, mint a fogyókúrázóknak, így most nekik szolgálunk tanácsokkal és tippekkel a megfelelő ételek kiválasztásához.

A soványság problémát okozhat annak, aki hízni szeretne. Felnőtt korban leggyakrabban akkor, ha a fogyásért vívott harcban elveszítjuk az egyensúlyt, vagy ha nehezen birkózunk meg a stresszel, de okozhatja pajzsmirigy túlműködés is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnunk, mi áll a probléma hátterében.

Néha megesik, hogy elfelejtünk enni a napi problémák miatt, vagy rohanva eszünk és egyáltalán nem nézzük, hogy mit. A soványság okai között számos tényező szerepelhet. Egyrészről a csökkentett ételbevitel (nem megfelelő mennyiségű étel, koplalás) is jelenthet gondot. Másrészről pedig lehetnek pszichés okai, a mindennapi stressz, illetve a két pszichiátriai betegség, a bulimia és az anorexia is okozhat súlyvesztést vagy hízásra képtelenséget.

A soványságnak lehetnek pszichés okai, a mindennapi stressz, illetve a két pszichiátriai betegség, a bulimia és az anorexia is tetemes súlyvesztést okoz. Forrás: Shutterstock

A soványság hátterében olykor súlyos egészségügyi és lelki probléma is állhat, ami életkortól függetlenül bármikor megjelenthet. Természetesen az, hogy karcsú vagy, nem azt jelenti, hogy alultápláltnak vagy betegnek kell lenned. Figyelj magadra, és ne hagyd, hogy a stressz rád telepedjen. Élvezd ki az ízeket, így a hízókúra akár kellemes élménnyé is válhat.

Amennyiben hízni szeretnél, akkor hagyj abba minden drasztikus diétát, beleértve a méregtelenítő kúrákat is. Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem, legaább háromszor egyél naponta, és ne feledkezz meg a napi három nasiról sem. Fogyassz friss, természetes és kevés adalékanyagot tartalmazó ételt, egyél egészségesen, ne hagyd ki a vitaminokat és az ásványi anyagokat sem az étkezéseidből.

Nagyon fontos, hogy reggel ne hagyd ki az reggelit, hiszen ennek kell a leggazdagabb étkezésnek lennie. Energiával tölt fel, ha teljes kiőrlésű gabonapelyhet, tejtermékeket, gyümölcsöt és magvakat fogyasztasz.

Energiával tölt fel, ha teljes kiőrlésű gabonapelyhet, tejtermékeket, gyümölcsöt és magvakat fogyasztasz Forrás: Shutterstock

Napközben ne feledkezz meg az étkezések közötti falatozásokról sem, amelyeknek alacsony kalóriatartalmú, de tápláló ételekből kell állniuk, ilyenek például a joghurt, a saláták, magvak és a gyümölcsök.

Az ebéd is rendkívül fontos étkezés, amelynek fehérjét kell tartalmaznia, csirkehús vagy hal formájában, zsírokat (olívaolaj) szénhidrátot és minél több friss zöldséget.

Az ebéd fontos étkezés, amelynek fehérjét kell tartalmaznia, például hal formájában, minél több friss zöldséggel Forrás: Shutterstock

Vacsorára fogyaszthatsz egy könnyű levest, egy tonhalsalátát, egyszerű szendvicset vagy akár egy paradicsomszószos tésztát is.

Vacsorára fogyaszthatsz akár egy paradicsomszószos tésztát is Forrás: Shutterstock

A következőkben bemutatunk néhány egészséges ételt, amelyek vonzzák a kilókat. A szénhidráttartalmú ételek közé tartozik a kenyér, amely fontos szénhidrátforrás, szervezetünk ebből nyeri az energiát. A tésztafélék szintén tartalmaznak szénhidrátot, egy csésze tészta 220 kcal-t tartalmaz.

A napraforgó, a mogyoró vagy a tökmag és a dió gazdag tápértékekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. A természetes gyümölcslevek a szénhidráttartalom és rostok miatt is egészségesek.

A következő gyümölcsökben, mint például a banán, a füge, a szőlő, több kalória van, mint a többi gyümölcsben. Az olajbogyó gazdag telítetlen zsírokban és fehérjékben, de fontos fehérjeforrás még a marha-, a csirke-, a pulyka- és a borjúhús.

A fügében például sokkal több kalória van, mint a többi gyümölcsben Forrás: Shutterstock

A köretek közül is találunk olyanokat - rizs és tészták -, amelyek gazdagok szénhidrátban.

A savas gyümölcsök (grépfrút, kivi, citrom, mandarin, illetve gránátalma) javíthatnak az étvágyon, és plusz kalóriát jelentenek, ami mindig jól jön a hízókúra alatt. A vitamin-kiegészítők szintén hozzásegítenek az étvágy normalizálásához és a sport is jó megoldás, hiszen egy kiadós edzés után megnő az étvágy is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.