kisgyerekes család strandolás gyerekkel az élet család Nyár magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meleg nyári napokon mindenki szeret strandra járni, hiszen nincs is jobb, mint csobbanni egy nagyot a hűs habokban. Babával és kisgyerekkel azonban érdemes néhány dologra fokozottan odafigyelni.

Sokan úgy vélik, hogy babával és kisgyerekkel nem érdemes vízpartra menni, holott a kicsiknek éppen olyan jól eshet a hűsítő fürdőzés, mint a nagyobbaknak és a felnőtteknek. Tény, hogy az apróságoknál több dolgot is érdemes szem előtt tartani és nagyobb körültekintést igényel ez a program, de

egy kis odafigyeléssel és rákészüléssel nem lehetetlen küldetés.

Mindenképpen jó, ha tudjuk, hogy az 1 évesnél kisebbeknek valóban nem ajánlatos a strandolás és az is örök igazság, hogy mindig legalább annyi felnőtt menjen a vízpartra, mint ahány 7 évnél fiatalabb gyerek.


Tippek és tanácsok kisgyerekes strandoláshoz


Biztonság
Az első és legfontosabb a biztonság. A víz, bármennyire is kellemes a nyári kánikulában, bizony nagyon veszélyes! Egy kisgyerek akár a bokáig érő pancsolóba is belefulladhat, így soha, egyetlen percre se tévesszük szem elől őket. A legjobb, ha valamilyen védőfelszerelést is viselnek az apróságok, például karúszót, úszógumit vagy a kicsit mélyebb vízben úszómellényt.

Ha vízbe megy a gyerek, mindig legyen rajta karúszó, úszómellény vagy úszógumi Forrás: Shutterstock


Fényvédelem
Bár senkinek nem ajánlatos 10 és 15 óra között hosszasan a napon tartózkodni, ez a gyerekekre még inkább igaz. Próbáljuk a legmelegebb időszakban a kicsiket az árnyékban tartani, és mindig – az árnyékban is –

kenjük be őket magas, az UVA és UVB sugarakkal szemben is védelmet is nyújtó naptejjel!

A fényvédelemről ráadásul nem elég egyszer gondoskodni, hanem rendszeresen ismételni kell azt a strandolás alatt. Szintén fontos, hogy a kicsik arcát és fejét is óvjuk, így a gyerekek – főleg, ha napon vannak – viseljenek valamilyen fejfedőt. UV-szűrős ruhát is vásárolhatunk, és mindenképpen jó szolgálatot tehet egy napernyő, vagy még inkább egy napozó sátor, ahová a legkisebbek akár a délutáni szundira is elbújhatnak.

Higiénia
A nem szobatiszta gyerekeken mindig legyen úszópelenka! Ez mind a magunk részéről megkönnyíti a strandolást, mind pedig a többi pancsolót megtiszteljük vele. Gondoljunk csak bele, hogyha a gyermek belekakil a vízbe, akkor mindenkinek el kell hagynia a medencét, le kell ereszteni az egészet, ami sokak örömét elrontja. De az sem jobb, ha az élővízbe kerül fekália...
Úszópelenkából mindig többet vigyünk. Eldobhatóból tárazzunk be bőségesen, a nem eldobhatóból pedig legalább kettőt csomagoljunk el, hiszen a pancsolás után – akármilyen típus - le kell venni a babáról a vizes pelust, mert az a húgyúti megbetegedések melegágya.
Természetesen a popsitörlőt és a kézfertőtlenítőt se felejtsük otthon.

A nem szobatiszta gyerekeken mindig legyen úszópelenka Forrás: Shutterstock


Eszem-iszom
A vízparton kapható ételek egyáltalán nem biztos, hogy megfelelnek egy kisgyerek igényeinek. Ha a csöppség még szopik, nincs gond, de ha tápszeres, akkor mindenképpen át kell gondolni, hogy a nap folyamán mikor és mennyit szokott enni, és ennek megfelelően bekészíteni a tápszert és vizet. Jó, ha

előre kimért adagokban visszük magunkkal a hozzávalókat,

tehát a port és a (forralt) vizet, így ott nem kell már az adagokkal bajlódni, csak a cumisüvegben összerázni a két összetevőt. Nagyobb gyereknél is érdemes egy kis elemózsiával készülni. Ha pépet eszik a baba, akkor vihetünk neki tárolórekeszes termoszban akár többfélét is, de nagyobbaknál is praktikus lehet, ha hűtve tudjuk magunkkal vinni például a gyümölcsöket. Rágcsa és víz szintén mindig legyen nálunk.

Játékok
A víz bármennyire is szórakoztató a kicsik számára, mégis jól jöhet, ha nem felejtünk el magunkkal vinni néhány játékot sem. Leginkább olyanokat érdemes, amelyekkel akár a sekély vízben is játszhat a kisgyerek. A klasszikus homokozós szettek mellett nagy sláger a dömper, a markoló is, amellyel homokot, sarat, vizet egyaránt meregethetnek a gyerekek. A hajók és vízi állatok is népszerűek a legkisebbek körében. Ha a gyerekek nagyobbak, akkor pedig akár az életkoruknak megfelelő kártyajátékot is vihetünk, hogy a szárazon töltött idő is kellemesen teljen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.