Bravúros teljesítménnyel lett olimpiai aranyérmes 200 pillangón Milák Kristóf, akit 16 évvel ezelőtt Egerszegi Krisztina testvére, Egerszegi Klára fedezett fel.

Nem indult zökkenőmentesen Milák Kristóf 200 pillangója, ugyanis a bemelegítés során elrepedt az úszónadrágja, amit szerencsére 10 perc alatt cserélt, viszont onnantól fogva versenyt futottak az idővel.

"Amikor a dressz szakadt, lőttek a csúcsjavításnak. Ha egy úszó szemüvegével vagy sapkájával történik valami, az maga a halál. Szerettem volna rekordot elérni, de ez nem sikerült. Az aranyérem súlyra nagyon nehéz, legalább annyit nyom, mint amennyi energiát fektettek belém a családtagjaim és az edzőm. Mostantól a tokiói 100 pille foglalkoztat, aztán két hónapig nem akarok medencét látni" - részletete a történteket az olimpiai aranyérmes sportoló.

Milák Kristóf olimpiai aranyérmes lett 200 pillangónForrás: AFP/Attila Kisbenedek

"Az én hibám ez a nadrágrepedés, de nem az egyéni csúcsa maradt el, hanem a világrekordja, ugyanis késve indultunk melegíteni, ebből kapkodás következett. Szerencse, hogy jól sült el a dolog.Egyetértek azzal, hogy Kristót olyan előnnyel nyert, mintha egy futballcsapat 13-0-ra verte volna az ellenfelét. Köszönöm édesanyjának, Ildikó asszonynak és édesapjának, Mihálynak az áldozatos segítséget. Ha nem viselik gondját a bajnoknak, aligha lenne Eb-, vb- és olimpiai aranyérmes, továbbá a szám világcsúcstartója" - nyilatkozta Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila.

Aranykovácsnak nevezhető az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina leánytestvére, Klárika, a remek edző, aki korábban a Bp. Spartacusban együtt dolgozott Kiss László exkapitánnyal. Később az érdi utánpótlás-neveldében, a Mazsola nevűben két tréner társaságában, Plagányi Zsolttal és Selmecivel művelt csodákat - írja a Bors.

Milák ötévesen került a keze alá, Klára a kismedencében pár centiről figyelve meglátta a kisfiúban a csiszolatlan gyémántot. Azt, hogy testének fajsúlya, vízfekvése, laza alkata különleges, e sportágra predesztinálta. Klára öt évig edzette Kristófot.