Bár erről kevesebb szó esik, a diszkomfort érzetet keltő, vagy szexuálpszichológiai problémákat, esetleg szorongást okozó állapotok – legyen az egy kitágult hüvely vagy egy túlzott méretű kisajak - intimplasztika segítségével megszüntethetőek. Erről beszélgettünk Dr. Csermely Gyula szakemberrel.

Mely intimplasztikai beavatkozások a leggyakoribbak?

Az egyik legtöbbször végzett beavatkozás a hátsó fali hüvelyplasztika, melynek célja a hüvelyszűkítés. Ez egy helyreállító műtét, ugyanis az izmok megereszkedése egészségügyi problémákat okozhat. Ugyancsak gyakori a kisajakplasztika, melynek célja a megnagyobbodott kisajkak eltávolítása, méretük csökkentése. Tévhit, hogy ezt a beavatkozást csak szépészeti céllal végzik: a nagy többség funkcionális problémák miatt fordul orvoshoz és érdeklődik a lehetőségek iránt.

Mikor szükséges feltétlenül az intimplasztika?

Az intimplasztika nem életmentő műtét, ezért feltétlenül nincs rá szükség, azonban egyes esetekben nagyon javasolt: például az extrém méretű kisajak esetében, mely a mindennapi létet és az életvitelt is zavarja, kellemetlenné teszi. A páciens kellemetlenséget vagy akár fájdalmat érez sport vagy szex közben, illetve az esetleg nehezebben fenntartható intimhigiénia miatti fertőzések is nehezíthetik az életét. Tehát ebben az esetben az életminőséget javító beavatkozásról van szó, ahogyan a hátsó fali hüvelyplasztika esetén is.

Dr. Csermely GyulaForrás: Splendidea Communications

 

Hogyan történik egy kisajak plasztikai beavatkozás?

A műtétnek két verziója van: az egyik esetében a kisajkak tövénél a felesleges részt ív alakban metszi ki az orvos, a másik esetében V alakban metszi a felesleges részt. Egy napos beavatkozásról van szó. Kötés nem kerül a sebre. A sebkezelés sima öblítő lemosás a műtét után.

Mely életkorban javasolt az intimplasztika?

A javaslat az, hogy csak a nemi érés végén, nagykorúaknál végezzenek intimplasztikát, azonban indokolt esetben - mely nem esztétikai ok! - kiskorúaknál is van rá mód, de csak szülői engedéllyel. A kamaszlányt is zavarhatja a kisajkak mérete az öltözködésben, diszkomfort érzése keletkezik szűk ruházat, jóga- vagy futónadrág viselésekor és olyan sportok űzésekor, mint a futás, lovaglás, biciklizés. Már tinédzserkorban jelentős szerepet játszanak a kérdésben a pszichológiai faktorok is: a kisajak mérete miatt az érintettek gyakran nem járnak uszodába, strandra. A társasági élettől való visszahúzódás pszichológiai problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet."Amikor egy páciens intimplasztikára jelentkezik - legyen az bármilyen egyszerű sebészeti beavatkozás is - a fizikai vizsgálaton túl felmérik lelkiállapotát is, tanácsokkal látják el a higiénia fenntartásával kapcsolatban. Minden esetben fontos, és különösen a kiskorúak esetében, meggyőzni róla, hogy a háttérben valóban pszichológia distressz és/vagy testi kellemetlenségek és fájdalmak állnak, és nem testképzavar.

Amikor egy páciens intimplasztikára jelentkezik a fizikai vizsgálaton túl felmérik lelkiállapotát isForrás: Shutterstock

 

Van bármi negatív hatása az intim plasztikának a szexuális életre? Megváltozik-e esetleg a kisajak érzékenysége?

Jellemzően nincs negatív hatása, nem változik meg a kisajkak érzékenysége. Akiknek pedig szex közben gondot okozott a kisajkak mérete, azoknál pont ellenkezőleg: a beavatkozást követően múlik el a fájdalom, kellemetlen érzés, melyet a szexuális együttlét során korábban tapasztaltak."Mint ahogy más műtétek esetében is fennáll a veszélye, ritkán előfordulhat káros hegesedés, ez azonban nem gyakori. Több kutatás is azt mutatta, hogy a megkérdezett páciensek döntő többsége a fizikai diszkomfortérzet megszűnéséről számolt be a műtét után, legyen szó sportról vagy szexről. Az önértékelés és önbizalom növekedése szintén pozitív következmény a nagy többségnél.