Savanyú, frissítő és még egészséges is a kovászos uborka

Forrás: Shutterstock -
koviubi tippek-tanácsok magazin kovászos uborka érdekességek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nyár, akkor sokak lelki szemei előtt már ott is lebeg a strand, a lángos, a hekk és persze az elmaradhatatlan kovászos uborka, ami a magyarok egyik legkedveltebb savanyúsága.

A kovászos uborka szinte mindenki hűtőjében megtalálható egész évben, ám nyáron végre elérkezik az az idő, amikor az „ipari" koviubikat felváltják a házi készítésű társaik. A kovászos uborka elkészítése nem ördöngösség, nem igényel nagy szaktudást vagy speciális hozzávalókat, ráadásul számos módszerből választhatunk: készülhet kenyérrel, krumplival, de végszükség esetén a sütőt vagy mikrót is bevethetjük.

Hagyományos


A hagyományos kovászos uborkához nem kell más, mint uborka, kenyér, só, kapor, fokhagyma, mustármag, de akad, aki tormát, borsikafüvet és babérlevelet is ad hozzá. Az elkészítése sem bonyolult: az uborkákat tisztítsuk meg alaposan, hosszában vagdossuk be azokat, a befőttesüvegeket pedig jól mossuk ki, majd töröljük szárazra.

Ezután az üveg aljába helyezzük el a kaprot, a fokhagymát, a mustármagot - és ha használunk, akkor az egyéb fűszereket. Állítsuk bele az uborkákat, majd öntsük fel az egészet langyos, sós vízzel,

a tetejére pedig ültessük rá a kenyeret valamint a maradék kaprot. Fóliával zárjuk le és helyezzünk rá egy tányért. Keressünk egy meleg, napsütötte helyet, ahol néhány napig érlelhetjük az egészet. Amikor 3-4 nap múlva a víz tejszerűvé válik, kóstoljuk meg. Ha kész, vegyük ki az uborkákat és rakjuk át tiszta üvegekbe, majd a leszűrt lével öntsük fel.

A kovászos uborka elkészítése nem ördöngösség, nyugodtan vágjunk bele! Forrás: Shutterstock

Krumplis - gluténmentes


Manapság nagyon sokan szenvednek a gluténérzékenységtől, számukra a klasszikus koviubi is tiltólistás. Ám nekik sem kell lemondaniuk erről a nyári csemegéről, csak ők a kenyér helyett nyers, megpucolt és négybe vágott (öreg) burgonyát használjanak. A recept egyébként ugyanaz, mint a hagyományos kovászos uborkáé.

Sütős


A sütőt akkor kell bevetni, amikor a nyári hőség hűvösbe fordul át, a kovászos uborka – illetve a kovászolni szánt uborka – ugyanis könnyen megfázik. Ilyenkor nem tüsszögni kezd, hanem leáll az érési folyamat, akkor pedig oda a finomságnak. Így ha már teletömtük a befőttesüveget, de közben beköszöntött a rosszabb idő, irány a konyha, a langyos sütőben ugyanis vígan erjedhet a koviubi.

Mikrós


A mikrohullámú sütő pedig a tartósításnál jöhet jól, azaz ha a házi kovászos uborkát a szezonon túl is szeretnénk élvezni, mondjuk a karácsonyi időszakban. Ilyenkor a már megerjedt uborkákat áttesszük egy tiszta üvegbe, és felöntjük az átszűrt lével, majd 5 percre - a legmagasabb fokozaton - betesszük a mikróba. Csippanás után lezárjuk a fedelével és már készen is van.

Ha a házi kovászos uborkát a szezonon túl is szeretnénk élvezni, vessük be a mikrohullámú sütőt Forrás: Shutterstock


Tippek, trükkök, érdekességek

  • A só elengedhetetlen, hogy a koviubi finom legyen, illetve az uborka megfelelő állagot kapjon valamint hogy a káros mikroorganizmusok (pl. penészgombák) nehogy megtelepedjenek. Ugyanakkor a só a jó baktériumok szaporodását is elősegíti, ezek feltétlenül szükségesek az erjedési folyamathoz. Egy liter vízhez nagyjából 1 evőkanál sót kell adagolni.

  • Az uborkákat mindig teljesen lepje el a sós víz, különben a kilógó részeken megjelenhet a penész.

  • Általános hiedelem, hogy a kovászos uborka elkészítéséhez tűző napra van szükség. Ez azonban nem igaz, mert csak kellően meleg (nagyjából 30 fok) kell hozzá. A tűző napon az uborka túlérhet és a belseje pépessé válhat.

  • A kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, C-, A- és B12-vitamint tartalmaz, így nemcsak finom, de egészséges is.

  • A koviubi erjedése, azaz fermentálása során tejsav keletkezik, ez pedig kifejezetten jó hatással van a bélflórára és a gyomorra, sőt az immunrendszerre is.

  • Sose öntsük ki a kovászos uborka levét, ugyanis elkortyolva remek frissítő (és csodaszer a másnaposságra), de finom ételek is készíthetőek belőle!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.