Közeli jövő: hamarosan vízhiányos városokban fogunk élni

Forrás: Shutterstock -
vízhiány klíma magazin nagyváros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2000-es évektől kezdődően egyre csak növekszik a Föld lakossága. 1800-ban a Föld teljes népességének csupán 3-5%-a volt városlakó, a 2000-es évre ez az arány 47%-ra nőtt. 2018-ban már a világ lakosságának körülbelül 55%-a városokban élt. Az ENSZ előrejelzései alapján pedig a teljes népesség legalább 60%-a, közel 5 milliárd ember - háromből egy ember - fog félmillió lakosú városokban lakni. 2050-re ez az arány minden valószínűséggel eléri majd a 86%-ot.

Az összes vízzel kapcsolatos probléma főként a nagyvárosokra koncentrálódik, mint például a felszín alatti vizek túlzott kihasználása, elszennyeződése, a járványok hatása, az esővizek elvezetésének hiánya és az árvizek. Jelenleg 700 millió városlakó él elégtelen higiéniai ellátásban, ami a legtöbb esetben rossz egészségi állapothoz vezet. 156 millió embernek pedig még kiépített vízforrás sem jut.

Az UN-WATER előrejelzése alapján a 2000. évi 500 millióról 2050-re 1,9 milliárdra emelkedik majd a szezonális, illetve időszakos vízhiánnyal küzdő városlakók száma.

A vízhiány már megmutatkozni látszik a Dél-Afrikában található Fokvárosban, ugyanis a lakosságnak 2018 óta hozzá kellett szoknia a tartós édesvízhiányhoz és a vízkorlátozáshoz, amelynek során napi 50 liter/napra kellett korlátozni az egy főre jutó vízfelhasználást. A fő kiváltó ok a klímaváltozás, és nem utolsó sorban a kevés eső, amelynek következtében tartós szárazság alakult ki. Természetesen ezen kívül még az elavult vízmenedzsment, infrastruktúra és technológia is felelősségre vonható.

Fokváros Forrás: Shutterstock

Vajon ez elég elrettentő példaként szolgál ahhoz, hogy a világ városainak vezetői, lakosai ráébredjenek arra, hogy a fenyegető édesvízhiány nem egy jövőbeli fenyegetés, hanem már egy jelenlévő probléma?

A nagyvárosok vízellátásának megfelelő működése érdekében az infrastruktúrát és a menedzsmentet is fejleszteni kell. Los Angeles is küszködik a vízmegtartással, annak ellenére, hogy van pár természetes vízforrása. Édesvizük nagy része eltűnik a rosszul karbantartott infrastruktúra miatt.

Tokió is az egyik legveszélyeztetettebb város ilyen szempontból, hiszen hamarosan kifogyhat az édesvízből.

Bár Japánban általában nincs hiány bőséges esőzésekből, ezek az év mindössze 4 hónapjára koncentrálódnak, ami a monszun és a tájfun két rövid időszakát foglalja magában. Ha ezen időszakok bármelyikében átlag alatti mennyiségű csapadék hullik, akkor a városnak szembe kell néznie az aszály miatt kialakult problémákkal, mert a vizet ebben az időszakban kell összegyűjteni. Tokiónak és külvárosainak - ahol több mint 35 millió ember él - egyre gyakrabban kell szembenéznie egy ilyen gyenge esős évszakkal.

Tokió Forrás: Shutterstock

A vízkrízis azonban számos olyan európai nagyvárost is érint, amelyek főképp a Földközi-tenger térségében találhatók. Barcelona mellett több másik nagyvárosban is egyre nagyobb gondot okoz az egyre növekvő hőmérséklet és ezzel párhuzamosan fogyatkozó édesvízkészletek problémája.

Talán kevesen tudják, de a közel 1,6 millió lakosú katalán főváros egy természetes vízhiányos területen fekszik. Ezt a helyzetet a nagyarányú tömegturizmus sem oldja meg, ugyanis évente több mint 10 millió turista keresi fel a várost.

A több tényező egyidejű összeadódásából fakadó vízkrízis tehát már Európát is érinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.