Itt az igazi ősz, ám nem érdemes hátradőlni, hiszen ez az évszak a legtökéletesebb időszak a sportolásra is. Véget ért a nyár és ezzel együtt a nagy meleg is, ami a szabadtéri sportoknak kedvez. A kinti mozgás segít elkerülni őszi levertséget, a fáradtságot, sőt, a betegségeket is - így érdemes nekivágni, de nem mindegy, hogy miként tesszük azt. Nézzük, mit ajánl Katus Attila!

Irány a természet!

A kellemes időben felesleges bezárkózni az edzőterembe, válasszunk inkább kinti sportokat, mint a futás, a kerékpározás vagy egyes csapatsportok. Ma már rengeteg helyen találhatunk szabadtéri edzőparkokat is, melyek szintén jó választásnak bizonyulhatnak az őszi napokon, ráadásul az ott megtalálható eszközökkel tényleg mindenünket átmozgathatjuk, akárcsak az edzőteremben. A kültéri sportnál azonban érdemes figyelni arra, hogy amint hűvösebbre fordul az idő, kerüljük a szájon át történő légzést, és csak az orron vegyünk levegőt a megfázás elkerülése érdekében.

A kellemes őszi időben válasszunk inkább kinti sportokat, mint a futás vagy a kerékpározásForrás: Shutterstock

A tápanyagok és vitaminok elengedhetetlenek

Nyáron általában több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, mint egyébként, ezért a szervezetünk tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek ősszel viszont hamar kiürülnek a szervezetünkből. Ha azonban szeretnénk sportolni, és akár még fogyni is, akkor nem szabad hagyni, hogy a szervezet hiányt szenvedjen ezekből az értékes tápanyagokból. Éppen ezért igyekezzünk továbbra is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, emellett pedig támogassuk szervezetünket komplex étrend-kiegészítővel, melyben minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható a jó erőnléthez és a fitt közérzethez.

„Edzés előtt 30-60 perccel érdemes fogyasztani kis mennyiségű szénhidrátot fehérjével, aminek köszönhetően a testünknek több energiája lesz, és nagyobb teljesítményre leszünk képesek, mint ha éhesen edzenénk. Mozgás alatt és után viszont inkább aminosavakat, fehérjéket ajánlott bevinni, ami segít visszaépíteni az izmokat és gyorsítja a regenerálódást" - mindta el Katus Attila.

Melegítsünk be, akárcsak a profik

Hűvös időben még fontosabb a bemelegítés, ugyanis, ha nem mozgatjuk meg elég alaposan az izmainkat, sérüléseket is szenvedhetünk. Ezért fontos, hogy a bemelegítés legyen átgondolt, alapos, mozgassunk át minden izmot, és tartson legalább 15 percig. Az edzés után pedig ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, bár a nyújtógyakorlatokat elvégezhetjük a meleg szobában is a mozgást követően.

Hűvös időben még fontosabb a bemelegítésForrás: Shutterstock

Vigyázzunk a betegségekkel!

A rendszeres sport erősíti az immunrendszert, így, ha elkezdünk sportolni, könnyen elkerülhetjük a megfázásokat. Ha azonban mégis ledönt a lábunkról a nátha, belázasodunk, köhögünk vagy folyik az orrunk, akkor semmiképp ne sportoljunk, mert ha megerőltetjük magunkat, azzal az egészségünket kockáztathatjuk. Ilyenkor inkább pihenjük ki magunkat, majd újult erővel vágjunk bele ismét a mozgásba.