Az emberek kiábrándultsága és hiszékenysége vitte sikerre Osho szektáját

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Istvan Bajzat -
szekta Osho magazin India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1980-as években megalakult egy szekta indiában, aminek középpontjában a nyílt házasság, orgiák, folyamatos extázis állt.

Sokan mind a mai napig támogatják az 1990-ben meghalt mosolygós, de ugyanakkor pénzéhes vezető, Behagwan Shree Rajneesht (aki később Oshonak nevezte el magát), aki a pénz megszállottja volt. A szekta központja Mumbaihoz közel, Pune-ban volt, a sannyesin közösség (a hindu követők) pedig gyors tempóban nőtt.

A guru célja a nyugati materializmus és a keleti spiritualizmus egyesítése, hiszen tanításai szerint egyik sem működhet a másik nélkül. Mindeközben azonban a környékbeliek rossz szemmel nézték ezeket a különös házasságokat. A sannyasinok egymás ellen fordultak, szabadon kezelték a klasszikus kapcsolat fogalmát, nyitott házasságokban éltek, és orgiákat is tartottak.

Bhagwan Shree Rajneesh célja a nyugati materializmus és a keleti spiritualizmus egyesítése Forrás: Wikipedia/Sjakkelien Vollebregt

Bhagwant egy ötmillió dolláros adóhátralék is siettette, hogy Amerikába meneküljön az indiai hatóságok elől. A sikeres üzleti modell azt mutatta, hogy jól jövedelmező az emberek kiábrándultsága és hiszékenysége, hiszen csak úgy ömlött a dollár. Bhagwan maga köré gyűjtötte a művelt nyugatiakat, hogy egy újfajta modern társadalmat alakítson ki, amivel meghódíthatja az egész világot.

A szabad szerelmet Bhagwan jobbkeze, Anand Sheela is hangoztatta, aki a guruhoz a legközelebb álló személy volt. A nő beleszeretett mesterébe, és szerelme nem is maradt viszonzatlan, ám testi kapcsolat sosem volt köztük. A szekta felszámolását követően Anand Sheela háza alatt két évnek megfelelő hanganyagot találtak a hatóságok Oregonban. Amerika legnagyobb lehallgatási botrányáról volt szó.

A szabad szerelmet Bhagwan jobbkeze, Anand Sheela is hangoztatta Forrás: Netflix

Sheela saját módszereivel tört előre, minden erejével azon volt, hogy megakadályozza, hogy az amerikai hatóságok jogilag ellehetetlenítsék őket.

Rajneespuramnak fontos volt a helyi választási győzelem, ezért Beghwan szektája mindent megtett azért, hogy támogassa Rajneespuram megválasztását. Összegyűjtötte az ország területéről a hajléktalanokat, szavazatokért cserébe pedig elhelyezték és etették őket. Később kiderült, hogy naponta drogozták őket, a sörükbe nyugtatót raktak. Amikor viszont már nem volt rájuk többé szükség, buszra ültették, majd kidobták őket az utcára.

Rajneesh követői hosszú sorokban várják a gurut Rajneeshpuramban, 1982 körül Forrás: Wikipedia/Samvado Gunnar Kossatz

Ha ez még nem lenne elég, a mesterséges városukhoz közel lévő Dallesben 751 embert vittek kórházba szalmonellamérgezéssel. Ez mind mai napig USA egyik legnagyobb bio terrortámadása. A fertőzést okozó baktériumot mesterségesen tenyésztették ki, és különböző salátabárokban szórták szét őket, hátha a lakosság egy része így nem tud szavazni.

Bhagwan végül híveivel együtt Indiában telepedhetett le. Ezt követően vagy természetes úton, vagy egy kis orvosi segítséggel, de a guru 1990-ben meghalt. Tanításait azonban mind a mai napig rengetegen figyelemmel kísérik, könyveit veszik, mint a cukrot, mit sem sejtve a szekta hátteréről.

Sannyesin közösség Németországban, 1981-ben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Istvan Bajzat

Sokan évekig ültek börtönben. Anand Sheela azonban a kiszabott 20 év helyett 29 hónap után - jó magaviselet miatt - szabadulhatott ki a börtönből. Ma Svájcban él és két idősotthont vezet. 35 év után térhetett vissza Indiába, ahol még ennyi idő elteltével is kíváncsiak rá az emberek és mindenhol nagy figyelmet szentelnek neki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.