Fülöp herceg „Káposztának” becézte: 7 érdekesség, amit tuti nem tudtál II. Erzsébet királynőről

királyi család II. Erzsébet brit királynő Fülöp herceg magazin érdekességek jogosítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon levő uralkodójaként II. Erzsébet királynő a nemesség, a kegyelem és a kötelesség szimbóluma lett. Annak ellenére, hogy évtizedekig a kamerák előtt élte az életét, a királynő gondosan őrizte a magánéletét.

Pár érdekesség azért mégis csak kiszivárgott az évek alatt II. Erzsébet királynőről:

1. 13 éves korában szeretett bele Fülöp hercegbe

Erzsébet hercegnő csak 13 éves volt, amikor megismerkedett a 18 éves Philip Mountbattennel, aki kadét volt a brit haditengerészetben. Szerelem volt első látásra, a szimpátia pedig kölcsönös volt, így a két fiatal levelezni kezdett. Több évig tartó levelezésük révén szerettek egymásba, s ez alatt alakult ki az a mély kötődés, mely a legsötétebb pillanatokban is összetartotta őket. 18 éves volt Erzsébet, amikor Fülöp eljegyezte, de titokban tartották a nagy hírt, amíg Erzsébet be nem töltötte a 21. életévét.

18 éves volt Erzsébet, amikor Fülöp eljegyezte, de titokban tartották a nagy hírt Forrás: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

2. Fülöp herceg „Káposztának" becézte a királynőt

II. Erzsébet ismert beceneve Lilibet volt, de Fülöp herceg néha „Káposztának" is hívta a királynőt. Senki sem tudja ennek az okát, de a The Sunday Times azt feltételezte, hogy a becenév a francia "mon petit chou" kifejezésből eredhet, amely mind a "kis káposztámat", mind a "kis péksüteményemet" jelentheti.

3. Nagy rajongója a Downton Abbey sorozatnak

A királynő egyetlen epizódját sem hagyta ki a brit korabeli drámának és állítólag nagyon élvezte, ha felfedezett benne egy-egy ritka történelmi hibát és ezt kitárgyalhatta azzal, akivel épp a sorozatot nézte. Arról sajnos nincs információnk, hogy a Korona című sorozatot látta-e.

A királynő egyetlen epizódját sem hagyta ki a brit korabeli drámának Forrás: AFP/Adrian Dennis

4. Ő az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, aki jogosítvány nélkül vezethet

II. Erzsébet királynőnek sosem kellett KRESZ-vizsgára készülnie és forgalmi vizsgán részt vennie, az ő autóinak nincs rendszáma. Egyszerű oka van annak, hogy nincs jogosítványa: nincs rá szüksége, ugyanis az Egyesült Királyságban az összes járművezetői engedélyt az ő nevében adják ki. A királynő mindig is szívesen ült a volán mögé, a II. világháború során pedig még szerelőként és kamionsofőrként is dolgozott.

5. Igazi modern dédnagymama - Skype-on keresztül tartja a kapcsolatot unokáival

A királynő odaadó dédnagymama, aki rendkívül közel áll Vilmos herceg gyermekeihez. „Gan-Gan", ahogy György herceg nevezi, a Skype segítségével tartja a kapcsolatot dédunokáival, ha távol van és mindig hoz egy kis szuvenírt az utazásairól. Katalin hercegné egyszer azt is elárulta, hogy a királynő szeret apró ajándékokat hagyni dédunokái szobájában, amikor meglátogatja őket.

Ha távol van, Skype segítségével tartja a kapcsolatot dédunokáival Forrás: AFP/The Duchess Of Cambridge

6. Egy évben kétszer ünnepli meg a születésnapját

A királynő 1926. április 21-én született, az ország hivatalosan azonban június 11-én ünnepli a születésnapját. Ennek egyszerű oka van: júniusban már sokkal kedvezőbb az időjárás a felvonulásra. A Trooping the Colour névvel fémjelzett ünnepségen mintegy 1100 katona tiszteleg, 113 parancsszó hangzik el, 200 lovas vonul fel, és 400 katonazenész játszik egyszerre.

7. Az övé az összes hattyú és delfin, ami az Egyesült Királyság vizében úszkál

A brit királyság már a 12. században magának követelte az ország összes hattyúját, akkoriban ugyanis a madarakat még elfogyasztották. II. Erzsébet királynő már nem eszik hattyúhúst, de az állatok még mindig a birtokában vannak, mint ahogy az ország vizeiben úszkáló delfinek, bálnák és tokhalak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.