Megrázó utolsó üzenetek a Titanicról és Auschwitzból, melyek palackpostával értek célba

Titanic Auschwitz üzenet szerelem magazin palackposta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régen nem volt még Internet, hogy pillanatok alatt el lehessen küldeni egy üzenetet: így maradt a posta. Azonban néha az élet úgy hozta, hogy nem volt lehetőség feladni a levelet, így az emberek egy palackba tették üzeneteiket és csak reménykedhettek abban, hogy valaki majd megtalálja és elolvassa őket.

Megrázó üzenet a Titanicról

Amikor a hajó süllyedni kezdett, Jeremiah Burke az utolsó pillanatban egy kis üvegbe tett egy cetlit Forrás: encyclopedia-titanica.org, AFP

Szívszorító üzenet Auschwitzból

Nem mindenkinek áll rendelkezésére folyó vagy tenger, aki úgy érzi, hogy egy üzenetet hagyna hátra az utókornak. Vannak olyan palackposták, melyeket a szárazföldön találnak meg. Ilyen volt az a palack, amelyet 2009-ben fedeztek fel az auschwitzi tábor közelében tevékenykedő építőmunkások. Az üzenet 1944. szeptember 9-i üzenetet tartalmazott, egy kétségbeesett rab rögzítette hét auschwitzi férfi fogoly nevét, tábori számát és szülővárosát.

Amikor a szerelem palackpostán érkezik

1956-ban egy Ake Viking nevű svéd férfi úgy döntött, hogy szerencsét próbál és egy papírra felírta az elérhetőségeit Forrás: anteassrcenacolopoetico.blogspot.com

Megható üzenet egy soha nem látott édesapától

Egy fiatal brit katona, Thomas Hughes 1914-ben írt egy levelet feleségének, mivel azonban nem tudta feladni, egy sörösüvegbe gyömöszölte és bedobta a La Manche csatornába. A férfi két nap múlva elhunyt a csatatéren, felesége pedig soha nem kapta meg a levelét. A történet azonban itt még nem ért véget, évtizedekkel később, 1999-ben az üveget egy helyi halász találta meg a Temze folyóban. Megpróbálta megtalálni Hughes feleségét, de kiderült, hogy ő már 1979-ben elhunyt. Egyetlen lányuk azonban még életben volt, a 86 éves nő egy éves volt, amikor elveszítette édesapját. Így végül ő kapta meg azt a levelet, amelyet édesapja édesanyjának írt:

A világ legrégebbi palackpostája

Tonya Illman Ausztrália homokdűnéin fedezett fel egy kis üvegcsét a tengerparton sétálva. Gondolta, jó lesz otthon dekorációnak, amikor is felfedezett benne egy centlit, amely német nyelven tartalmazott információkat a Paula nevű hajó helyéről és útvonaláról. A nő először azt hitte, hogy az üzenet csalás, némi kutatás után azonban kiderült, hogy 1864 és 1963 között a kapitányok rendszeresen dobtak palackokat a tengerbe, és felírták a hajó nevét, a dátumot, a pontos koordinátákat és az utazási útvonalat. Mivel az üzenet tartalmazta ezeket az információkat, a család elvitte az üveget egy tengerészeti múzeumba, ahol egy kurátor megállapította, hogy az üzenet hiteles és nagyjából 132 éves. Így ez a legrégebbi ismert üveges üzenet, amely meghaladja a korábbi 108 éves rekordot.

Tonya Illman Ausztrália homokdűnéin fedezett fel egy kis üvegcsét a tengerparton sétálva Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.