Hogyan áll az ausztriai munkát vállalók helyzete?

Forrás: profession.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A COVID sok Ausztriába ingázó vagy tartósan ott dolgozó magyar munkahelyét is tönkretette, vagy legalábbis megtépázta. Hogyan változtak a lehetőségek és mi a helyzet most az ausztriai munkával a negyedik hullám küszöbén?
Forrás: profession.hu

Ha rákeresel egy állásportálon ausztriai munkákra, akkor el fogsz ámulni, mert olyan, mintha a COVID soha nem is történt volna. Mekkora volt az esés és hogyan sikerült így visszapattannia a magyarok egyik legkedveltebb külföldi munka célországában a munkaerőpiacnak?

Nemrég még korántsem volt ilyen rózsás a helyzet, mert a vírusválság az ausztriai munka piacát sem kímélte. Ezt első kézből tapasztalta az az 571 ezer ember 2020 áprilisában, aki Ausztriában munkanélküliként volt regisztrálva. Ez volt a csúcs, ami a korábbi évhez viszonyítva több, mint 30%-os növekedést jelentett. Innen jött vissza az ország többszöri visszacsúszás után, de a tartósan munkanélküliek száma egy ideje nem csökken, csak stagnál.

A magyarokat ugyanakkor kicsit másként érinti az ausztriai munka helyzetének változása, mert sokan csak idénymunkásként vagy részmunkaidőben dolgoznak. Éppen ezért volt az, hogy az osztrák síparadicsomok leállásával a magyarok körében a fentinél jóval nagyobb mértékű volt az elbocsátások száma.

Óriási visszapattanás a nyáron

Bár még nem jöttek ki a nyári munkaerőpiaci adatok, de a nyár elején látott statisztika szerint jó esélyünk van rá, hogy idén eléri, de még akár meg is haladja a koronavírus előtti foglalkoztatottsági mértéket az ausztriai munkát vállaló magyarok száma.

Májusban több, mint 98 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ami 32 ezer fővel jelentett többet, mint a 2020 januárjában elért negatív rekord. 2019-ben érte el az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma a csúcsot 101 ezer fővel. Ha figyelembe vesszük, hogy csak májusban közel 7 ezer fővel bővült az ausztriai munkát vállaló magyarok száma, akkor a nyári szezonban valószínűsíthető, hogy a 2019-es adatokat is meghaladhatjuk idén.

Forrás: profession.hu

Mi jöhet még?

A negyedik hullám még tartogat meglepetéseket és a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy sok olyan cég most kezd bedőlni Ausztriában, amit a munkabér kiegészítő állami támogatás egy időre még megmentett. Ugyanakkor némi rutinnal már rendelkezünk a vírus kezelésével kapcsolatban, emellett pedig az átoltottság mértéke is növekszik, így bizakodóan várhatjuk a téli síszezont, ami sok magyarnak adhat újra munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.