Szemétgyűjtés, kőtörés, útépítés: a mai napig virágzik a gyermekmunka szerte a világon

Forrás: Katiekk/Shutterstock.com -
gyerekmunka gyermekmunka gyerekek kiskorú veszélyeztetése magazin kiskorú kizsákmányolása
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A becslések szerint 2020 elején világszerte 160 millió gyermek vett részt gyermekmunkában és a koronavírusnak köszönhetően ez a szám egyre emelkedik. A koronavírusnak köszönhetően a gyermekmunka megszüntetése terén elért haladás 20 év óta először megállt, megfordítva azt a korábbi csökkenő tendenciát, amely szerint a gyermekmunka 2000 és 2016 között 94 millióval csökkent. Ha ez így marad, 2022 végéig 9 millió további fiatalt kényszerítenek arra, hogy az iskolát abbahagyva fizikai munkát végezzen.

A hivatalos definíció szerint a gyermekmunka azoknak a gyermekeknek a kizsákmányolása, akiket megfosztanak a gyermekkoruktól és olyan munkára kényszerítik őket, amely megakadályozza az iskolába járást, valamint fizikai, mentális vagy társadalmi kárt okoz. Az ENSZ és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb jelentése szerint az 5 és 11 év közötti gyermekek teszik ki a gyerekmunkások felét, akik ráadásul bányászati és mezőgazdasági munkákat végeznek, amelyek közvetlenül veszélyeztetik egészségüket és biztonságukat. A következmények megdöbbentőek. A gyermekmunka rendkívüli testi és lelki károsodást, sőt halált is okozhat, szexuális vagy gazdasági kizsákmányoláshoz vezethet. Szinte minden esetben elzárja a gyerekeket az iskoláztatástól és az egészségügyi ellátástól, korlátozza alapvető jogaikat és veszélyezteti jövőjüket. Az sem segíti a helyzetet, hogy 30 millió gyermek születési országán kívül él, növelve annak kockázatát, hogy szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem áldozatává válnak.

A becslések szerint 2020 elején világszerte 160 millió gyermek vett részt gyermekmunkában Forrás: Katiekk/Shutterstock.com

A koronavírus-járvány ráadásul arra kényszerítette a világ legszegényebb gyermekeinek millióit, hogy abbahagyják tanulmányaikat, és elmenjenek dolgozni, hogy ezzel is támogassák elszegényedett családjukat. A korán elkezdett munkának azonban az a veszélye, hogy a gyerekek már nem ülnek vissza az iskolapadba. Fáradságos, nehéz és gyakran veszélyes munkát végeznek, legtöbbször védőfelszerelés nélkül: követ törnek, téglákat cipelnek, ültetvényeket gyomlálnak, szemetet gyűjtenek, nem beszélve a koldulásról és a gyermekprostitúcióról.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a gyermekmunka legrosszabb formái a következők: rabszolgaság, gyermekkereskedelem, fegyveres harcba való toborzás, prostitúció és pornográfia, kábítószer-termelésben vagy kereskedelemben való részvétel, sérülést okozó veszélyes fizikai munka.

Fáradságos, nehéz és gyakran veszélyes munkát végeznek, legtöbbször védőfelszerelés nélkül Forrás: Shutterstock

A globális kép ellenére Ázsiában, a Csendes-óceán térségében, Latin -Amerikában és a Karib-térségben a gyermekmunka csökkenő tendenciát mutat az oktatásba és a gyermekvédelmi szolgáltatásokba történő több beruházásnak köszönhetően.

A Szaharától délre fekvő Afrikában azonban nagyjából 86,6 millió, 5-17 év közötti fiatal dolgozik a gyermekmunkában, több, mint a világ többi részén együttvéve.

A Szaharától délre fekvő Afrikában azonban nagyjából 86,6 millió, 5-17 év közötti fiatal dolgozik a gyermekmunkában Forrás: Richard Juilliart/Shutterstock.com

Ráadásul öt gyerekből négy a mezőgazdaságban dolgozik, s ez a fajta munka kiteszi őket a szélsőséges hőmérsékletnek, vegyszereknek, veszélyes szerszámoknak és gépeknek. Ehhez képest Európában és Észak-Amerikában mindössze 3,8 millió fiatal vesz részt gyermekmunkában. A gyermekmunka nem korlátozódik az alacsony jövedelmű országokra. Mintegy 93,4 millió gyermek, a gyermekmunkások 58,4% -a él a közepes jövedelmű országokban, és 1,6 millió gyermekmunkás a magas jövedelmű országokban.

Általánosságban elmondható, hogy a mezőgazdasági szektor adja a gyermekmunka legnagyobb részét, 70%-át. További 19,7%-uk szolgáltatást végez, például háztartási munkát vagy szállítást, 10,3% pedig az iparban dolgozik, beleértve a bányászatot, az építőipart és a gyári munkát. A vidéken élő gyermekek háromszor nagyobb valószínűséggel dolgoznak, mint a városokban élők, de a gyermek neme is szerepet játszik abban, hogy dolgozik-e. A nemek közötti különbség az életkor előrehaladtával nő, a 15-17 éves korosztályban a fiúk nagyjából kétszer akkora valószínűséggel dolgoznak gyermekmunkában, mint a lányok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.